Μενού
  • Α-
  • Α+

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πολυαναμενόμενη απόφαση για το «σπάσιμο» του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ μεταξύ Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι κυρίως καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, και φαρμάκων κοινότητας, δηλαδή αυτών που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η ΚΥΑ, την οποία συνυπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προβλέπει την ανακατανομή του προϋπολογισμού, με το 38% να αντιστοιχεί στα ΦΥΚ και το υπόλοιπο 62% στα φάρμακα της κοινότητας, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που διακινούταν το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Διαγνωστικά κέντρα: Έρχεται «θερμός» Σεπτέμβριος με κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, από 1ης Ιανουαρίου 2022, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,088 δισ. ευρώ, επιμερίζεται σε δύο νέους κλειστούς προϋπολογισμούς και συγκεκριμένα: προϋπολογισμός 1,298 δισ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων κοινότητας και 790 εκατ. ευρώ για δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους (ν. 3816/2010) (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), καθώς και των λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Βάσει των υπολογισμών, η κατανομή του προϋπολογισμού αντιστοιχεί σε 37,8% για ΦΥΚ και 62,2% για φάρμακα κοινότητας. Σημειώνεται ότι στο μέρος της δαπάνης των ΦΥΚ, εντάσσονται και τα φάρμακα, γνωστά ως 1Α, τα σκευάσματα δηλαδή που χορηγούνται από τις ιδιωτικές κλινικές και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Ο κάθε επιμέρους προϋπολογισμός του ανωτέρω εδαφίου κατανέμεται ισόποσα στους δώδεκα μήνες του έτους. Κάθε μήνα υπολογίζεται η διαμόρφωση της δαπάνης σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και τυχόν υπερβάλλον ποσό υπολογίζεται και απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) [δηλαδή σε γενικές γραμμές οι φαρμακευτικές εταιρείες] σε εξαμηνιαία βάση», αναφέρει η απόφαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA