ΥΓΕΙΑ
24/08/2022 17:04

Κορονοϊός: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με μετάλλαξη Όμικρον δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για κορονοϊό στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ήξεραν ότι νοσούν με τη μετάλλαξη Ομικρον

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με μετάλλαξη Όμικρον δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί
(Πηγή: Shutterstock, AP)
Ανάγνωση:

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Ομικρον δεν το γνώριζε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για κορονοϊό στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν δύο ή περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδικού IgG (IgG-N) με διαφορά τουλάχιστον έναν μήνα η μία από την άλλη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα μετά το τέλος μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Δέλτα (15 Σεπτεμβρίου 2021) και μια επόμενη μετά την έναρξη μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Ομικρον (15 Δεκεμβρίου 2021). Στο δείγμα της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με ενδείξεις νέας λοίμωξης SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της παραλλαγής Όμικρον ως τις 4 Μαΐου 2022.

Από τους 210 συμμετέχοντες (μέση ηλικία τα 51 έτη και 65% γυναίκες) με ορολογικές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον, 44% (92) επέδειξαν επίγνωση πρόσφατης λοίμωξης ενώ 56% (118) ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τη μολυσματική τους κατάσταση. Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% (12 από τους 118) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός SARS-CoV-2. Σε στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες που ήταν υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης του ιατρικού κέντρου ήταν πιο πιθανό από τους μη εργαζόμενους να γνωρίζουν την πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά. «Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά διαδεδομένο παράγοντα που σχετίζεται με την ταχεία μετάδοση του κορονοϊού από άτομο σε άτομο μέσα στις κοινότητες», αναφέρουν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Μάγειρα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), και Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), συνοψίζοντας τα κύρια σημεία της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ