Μενού
  • Α-
  • Α+

Εννέα στους 10 ανθρώπους δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα, σύμφωνα με ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο μη βέλτιστος ύπνος συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι επτά στις 10 των περιπτώσεων με αυτές τις καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να προληφθούν εάν όλοι κοιμούνταν καλά.

«Ο χαμηλός επιπολασμός των ανθρώπων που κοιμούνται καλά ήταν αναμενόμενος, δεδομένης της πολυάσχολης ζωής μας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Aboubakari Nambiema, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (INSERM). «Η σημασία της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου για την υγεία της καρδιάς θα πρέπει να διδαχθεί νωρίς στη ζωή, όταν καθιερώνονται υγιεινές συμπεριφορές. Η ελαχιστοποίηση του νυχτερινού θορύβου και του στρες στην εργασία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου», πρόσθεσε. 

Προγενέστερες μελέτες για τον ύπνο και τις καρδιακές παθήσεις έχουν γενικά επικεντρωθεί σε έναν παράγοντα ύπνου, όπως η διάρκειά του ή η υπνική άπνοια, όπου η αναπνοή σταματά και ξεκινά ενώ το άτομο κοιμάται. Επιπλέον έχουν συχνά αξιολογήσει τον ύπνο μόνο κατά την έναρξη. Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε μια βαθμολογία υγιεινού ύπνου που συνδυάζει πέντε παράγοντες. Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της βασικής βαθμολογίας ύπνου και των αλλαγών που σημειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη

Η μελέτη περιλάμβανε 7.200, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 75 ετών και χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε προληπτικό ιατρικό κέντρο μεταξύ 2008 και 2011. Η μέση ηλικία ήταν 59,7 έτη και το 62% ήταν άνδρες. Υπολογίστηκε μια βαθμολογία υγιεινού ύπνου από 0 έως 5, με το 0 ή 1 να θεωρείται κακό και το 5 να θεωρείται βέλτιστο. Εκείνοι με τη βέλτιστη βαθμολογία ανέφεραν ότι κοιμούνταν 7 έως 8 ώρες τη νύχτα, δεν είχαν ποτέ ή σπάνια αϋπνία, καμία συχνή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καμία υπνική άπνοια και είχαν πρώιμο χρονότυπο (πρωινός τύπος). Οι ερευνητές έκαναν έλεγχο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε δύο χρόνια για συνολικά 10 χρόνια.

Τα ευρήματα

Στην αρχή, το 10% των συμμετεχόντων είχε βέλτιστο σκορ ύπνου και το 8% είχε κακή βαθμολογία. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης οκτώ ετών, 274 συμμετέχοντες ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των βαθμολογιών ύπνου και των καρδιαγγειακών συμβάντων συνυπολογίζοντας την ηλικία, το φύλο, την κατανάλωση αλκοόλ, το επάγγελμα, το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος, τη φυσική δραστηριότητα, το επίπεδο χοληστερόλης, τον διαβήτη και το οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού μειώθηκε κατά 22% για κάθε 1 βαθμό αύξησης στη βαθμολογία ύπνου κατά την έναρξη. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με αυτούς με βαθμολογία 0 ή 1, οι συμμετέχοντες με βαθμολογία 5 είχαν 75% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των καρδιαγγειακών συμβαμάτων που θα μπορούσαν να προληφθούν με πιο υγιεινό ύπνο. Διαπίστωσαν ότι εάν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη βέλτιστη βαθμολογία ύπνου, το 72% των νέων περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο.

Σε δεύτερο χρόνο, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (48%) άλλαξαν τη βαθμολογία ύπνου τους: στο 25% μειώθηκε ενώ στο 23% βελτιώθηκε. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της αλλαγής στη βαθμολογία και των καρδιαγγειακών συμβάντων, διαπίστωσαν ότι μια αύξηση κατά 1 μονάδα με την πάροδο του χρόνου συσχετίστηκε με 7% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία του καλού ύπνου για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και προτείνουμε ότι η βελτίωση του ύπνου συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Βρήκαμε, επίσης, ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει δυσκολίες ύπνου. Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του καλού ύπνου για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA