ΥΓΕΙΑ
07/09/2022 14:24

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, τα οποία στοχεύουν στην υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον ΒΑ.1 - Η προμήθεια γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και βάσει των σημερινών δεδομένων ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός

Κείμενο: Έφη Τσιβίκα
Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, τα οποία στοχεύουν στην υποπαραλλαγή της παραλλαγής Όμικρον ΒΑ.1. Η προμήθεια γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και βάσει των σημερινών δεδομένων ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Προς το τέλος του έτους εκτιμάται πως η φαρέτρα κατά του κορονοϊού θα ενισχυθεί με τα νέα εμβόλια που θα στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον.

Διαβάστε ακόμη: Προσωπικός Γιατρός: Τις επόμενες ημέρες οι εγγραφές στα ιδιωτικά φαρμακεία – Η διαδικασία

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), επί του παρόντος έχουν εγκριθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, αντιστοίχως.Επιπλέον, ο EMA αξιολογεί ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια και ο τρόπος χορήγησής τους απασχόλησαν και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνεδρίασής τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σύσταση για τις νέες αναμνηστικές δόσεις θα κάνει η Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών,
  • στους ανοσοκατεσταλμένους
  • στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών

Αυτές είναι και οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός τόσο από το ECDC όσο και από τον EMA, όπως αναφέρουν σε χθεσινή έκθεσή τους. Όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες που προηγούνται σε κάθε εμβολιασμό μέχρι σήμερα, θα είναι και οι πρώτοι δικαιούχοι. Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις..

Ποιοι δεν μπορούν να λάβουν τα νέα εμβόλια

Τις ενισχυτικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν μπορούν να λάβουν όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα χορηγούνται τα εμβόλια πρώτης γενιάς. Αυτή είναι και η σύσταση των επιστημόνων του ECDC και του ΕΜΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα «τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ
Κείμενο: Έφη Τσιβίκα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ