ΥΓΕΙΑ
12/09/2022 13:48

Clawback: Ερχονται «λουκέτα» σε ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς

Eρχονται «λουκέτα» σε ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς λόγω clawback, με το Συντονιστικό Οργανο ΠΦΥ να έχει εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Clawback: Ερχονται «λουκέτα» σε ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στο «λουκέτο» οδηγούνται κλινικοεργαστηριακοί, εργαστηριακοί γιατροί και πολυϊατρεία της γειτονιάς, λόγω των δυσβάσταχτων κρατήσεων και των «κουρεμάτων». Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ, οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία μαύρη τρύπα, όπου ο ασφαλισμένος ενώ πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας που είναι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία.

Αντιθέτως, για όσα αρνείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, καταλογίζονται οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι λοιπόν για μια εξέταση γίνεται, αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%. Την ίδια στιγμή, η αναδρομική είσπραξη του clawback που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το clawback του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δις, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Oργανο:

  • Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας ζει έναν ατέλειωτο εφιάλτη με εξαφάνιση των εισοδημάτων τους σε μία αέναη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εξαφανίζει όλη τη ρευστότητα των διαγνωστικών δομών, η οποία είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Τα ιατρεία αυτά λειτουργούν με αυξανόμενα έξοδα (κόστος ενέργειας, υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναλώσιμου υλικού, μισθολογικής αποζημίωσης, κλπ) και άγνωστα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μόνιμων «ισοπεδωτικών» περικοπών.
  • Αυτό μοιραία θα επιφέρει κατάρρευση των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων , με μαζικές χρεοκοπίες επιστημόνων που επέλεξαν να μείνουν Ελλάδα, με απολύσεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα αυξήσει την ανεργία και εξαφάνιση του ιατρείου / εργαστηρίου της γειτονιάς.

Η Ελλάδα από χώρα που παράγει ιατρούς θα γίνει χώρα με έλλειψη ιατρών που θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα τους εκμεταλλευτούν άλλοι, ενώ οι φόροι του Ελληνικού λαού τους έχουν σπουδάσει. Ηδη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα σε ειδικευόμενους στα Νοσοκομεία στους κλάδους της εργαστηριακής διάγνωσης από αυτή την απαράδεκτη πολιτική αφανισμού του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.

  • Οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της χώρας τελούν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν έχουν δικαίωμα στη σύνταξη ούτε στο θάνατο, ενώ ο μόνιμος εφιάλτης τους είναι οι καταλογισμοί του ΕΟΠΥΥ και οι κατασχέσεις !

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυϊατρείων έξω από το Υπουργείο Υγείας, για την επιβίωση των φορέων και την κατάργηση του clawback.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
CLAWBACK ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΟΠΥΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ