ΥΓΕΙΑ
14/09/2022 16:34

Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη

Αναφερόμενος στη σημασία του προσωπικού γιατρού, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του υγιούς πληθυσμού «από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν εξετάσεις

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Με δωρεάν εξετάσεις θα ξεκινήσει η πρώτη επίσκεψη των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως όταν κληθούν οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό για ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία θα ξεκινήσουν τις πρώτες 10 μέρες του Οκτωβρίου, «θα υπάρχει και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος».

Διαβάστε ακόμη: Φαρμακευτικές προς Πλεύρη: Αγορά δύο ταχυτήτων με την κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Αναφερόμενος στη σημασία του προσωπικού γιατρού, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο του υγιούς πληθυσμού «από νωρίς να μπουν σε μια διαδικασία να έχουν έναν γιατρό να κάνουν δωρεάν - χωρίς καμία συμμετοχή - προληπτικές εξετάσεις και να σχηματιστεί ένας φάκελος, ώστε ο άνθρωπος από τα 20, από τα 25, από τα 30 να ξέρει την κατάσταση της υγείας του, με σκοπό να διατηρηθεί υγιής και να μην γίνει ασθενής. Άλλες χώρες λένε, αν έχεις προσωπικό γιατρό δεν μπορείς να πας σε κανέναν γιατρό. Όχι. Μπορείς να πας παντού, αλλά είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την εγγραφή σου. Έχεις κίνητρα. Έχεις δωρεάν εξετάσεις, έχεις προτεραιοποίηση. Το πακέτο των εξετάσεων θα ανακοινωθεί επακριβώς τις επόμενες μέρες».

Video Loading...

Ενδιαφέρον των πολιτών για τον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς «αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που έχουν εγγραφεί, ενώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, 3.130.000 εγγραφές πολιτών». Το ενδιαφέρον των πολιτών επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, οπότε ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εγγραφής και μέσω των φαρμακείων, κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και μεσήλικες, προσέρχονται για να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό που επιθυμούν μέσω της λίστας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας. Η διαδικασία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό είναι δωρεάν και γίνεται σε μόλις λίγα λεπτά.

Προσωπικός Γιατρός: Τι χρειάζεται να έχουν μαζί οι πολίτες στα φαρμακεία

«Η κίνηση στα φαρμακεία μας έχει αυξηθεί. Κυρίως έρχονται ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθήσει, αλλά και μεσήλικες. Τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, στην οποία εισέρχονται οι φαρμακοποιοί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά σταδιακά ξεπεράστηκαν. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τον ΑΜΚΑ τους και ένα έγγραφο ταυτοποίησης, όπως για παράδειγμα την αστυνομική ταυτότητά τους, που το επιδεικνύουν στον φαρμακοποιό. Φυσικά, η όλη διαδικασία είναι δωρεάν για τους συμπολίτες μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν και σε πολλές απορίες των πολιτών σχετικά με τον οικογενειακό ιατρό. Απορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα οφέλη από την εγγραφή τους ή τις επιπτώσεις από τη μη εγγραφή τους, τη δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων τους και από άλλον ιατρό εκτός του οικογενειακού, ποιος ιατρός από τη λίστα είναι καλός κι αν μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική επιλογή τους».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές τονίζει: «Καθημερινά αυξάνεται η προσέλευση των πολιτών στα φαρμακεία της γειτονιάς για να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό ιατρό που επιθυμούν, επιλέγοντας από τη λίστα που υπάρχει στο σύστημα. Ωστόσο, οι διαθεσιμότητες στους γιατρούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή συνεχώς φθίνουν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να βρουν κάποιον σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Για τον λόγο αυτόν συνιστούμε στους πολίτες να μην αμελούν την εγγραφή τους. Η διαδικασία είναι δωρεάν, ενώ οι φαρμακοποιοί είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ