ΥΓΕΙΑ
16/09/2022 08:58

Φορείς ΠΦΥ: Κινητοποιήσεις σήμερα με «φόντο» το clawback – Εξαιρέσεις ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Σήμερα Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Φορέων ΠΦΥ έξω από το Υπουργείο Υγείας από τις 11:00 έως τις 13:00 - Τι ζητούν οι γιατροί

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φορείς ΠΦΥ: Κινητοποιήσεις σήμερα με «φόντο» το clawback – Εξαιρέσεις ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Το ποσό των 1,02 δισ. ευρώ αγγίζουν συνολικά οι περικοπές των δεδουλευμένων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών (Φορείς ΠΦΥ), που εφαρμόζονται την τελευταία και πλέον δεκαετία. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ, οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια έχουν δημιουργήσει μία «μαύρη τρύπα», όπου ενώ ο ασφαλισμένος πληρώνει ακριβά την ασφάλισή του, τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν στους αποδέκτες των διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Nοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Σοβαρές ελλείψεις αίματος

Αντιθέτως, οι δαπάνες για τη διενέργεια εξετάσεων/ πράξεων των ασφαλισμένων καταλογίζονται στους ιατρούς, σε δυσθεώρητα ποσά, που αγγίζουν το 50-70% των αιτούμενων αποζημιώσεων. Έτσι, λοιπόν, για κάθε εξέταση που γίνεται, αντί του αναγραφόμενου ποσού, ο ΕΟΠΥΥ τελικά πληρώνει το 30-40%. Την ίδια στιγμή, η αναδρομική είσπραξη του clawback που δεν είχε εισπραχθεί, σε συνδυασμό με το clawback του τρέχοντος έτους πλησιάζει το 1,02 δισ. ευρώ, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Φορέων ΠΦΥ έξω από το Υπουργείο Υγείας από τις 11:00 έως τις 13:00.

«Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι στα ιατρεία, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία μας! Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας για να καλύπτουμε το 40% των εξετάσεων που δεν πληρώνει το κράτος, εξαιτίας των ανεπαρκών προϋπολογισμών που καταρτίζει! Αντιδρούμε στον βίαιο θάνατο στον οποίο οδηγείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!

Αντιδρούμε στην “έξωση” που υφίστανται οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί από τη χώρα αυτή, εξαιτίας των άθλιων οικονομικών συνθηκών που τους επιβάλλονται! Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει !

Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ, σε σχετική ανακοίνωση.

Πλεύρης: Εξαιρέσεις από το clawback

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3, την Πέμπτη (15/9), ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνώρισε ότι το clawback είναι ένας παράλογος θεσμός, που ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στον πάροχο, ενώ είναι «δουλειά» του κράτους να βλέπει εάν υπάρχει προκλητή ζήτηση και να την περιορίζει. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιδείνωση του clawback λόγω της πανδημίας Covid-19 αλλά και στην περαιτέρω χρηματοδότηση προς τους φορείς. «Είχαμε μια επιδείνωση εν μέσω Covid και είναι λογικό. Υπήρξε μεταφορά κόσμου από τις δημόσιες δομές στις ιδιωτικές και όταν, λόγου χάρη, τα διαγωνιστικά από τα 520 που ήταν η δαπάνη τους έφτασε τα 640, αυτά τα 120 δεν ήταν προκλητή ζήτηση, ήταν μεταφορά κόσμου που φοβόταν να πάει στα νοσοκομεία. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν μπει γύρω στα 70 εκατομμύρια προς τα διαγωνιστικά», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, μίλησε για τον κεντρικό ρόλο των ποιοτικών δεικτών στην αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες που εντάσσονται στα ποιοτικά κριτήρια θα εξαιρούνται από το clawback, από το 2023.

«Ήδη, λόγου χάρη, για τους μαγνητικούς και τους αξονικούς έχουν βγει τα ποιοτικά κριτήρια και πια οι πάροχοι αποζημιώνονται, όχι οριζόντια, αλλά με βάση την ποιότητα που έχουν: έτος μηχανήματος, τομές ή tesla, ούτως ώστε αυτός που έχει επενδύσει και έχει καλύτερα μηχανήματα και καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, να παίρνει περισσότερα χρήματα. Και πλέον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι όσες κατηγορίες μπαίνουν στα ποιοτικά κριτήρια, άρα πλέον η πολιτεία τους αξιολογεί ποιοτικά, αυτές οι κατηγορίες θα εξαιρούνται και από το clawback», δήλωσε χαρακτηριστικά Θάνος Πλεύρης.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, οι πάροχοι που έχουν τους σωστούς ποιοτικούς δείκτες, στο σύνολό τους, θα λαμβάνουν το σύνολο της αποζημίωσης, ενώ αυτοί που «πιάνουν» χαμηλότερους ποιοτικούς δείκτες θα λαμβάνουν και χαμηλότερη αποζημίωση. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι όλοι θα γνωρίζουν εξ αρχής ότι δεν θα πληρώνουν clawback. «Είναι το μεγάλο μας στοίχημα να συνδέσουμε την ποιότητα με την αποζημίωση, πράγμα που θα δώσει κίνητρο σε όλους να γίνουν καλύτεροι και θα εξαλείψει πλήρως το clawback», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΡΟΙ CLAWBACK ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΕΟΠΥΥ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ