Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. Σε σύγκριση με τον γυναικείο πληθυσμό, η πιθανότητα εμφάνισης είναι 1:100 που σημαίνει ότι για κάθε 100 περιπτώσεις καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό εμφανίζεται μία στον ανδρικό. Αφορά το 1% όλων των καρκίνων στους άνδρες και λιγότερο από το 1% του συνόλου όλων των καρκίνων του μαστού. Η επίπτωση έχει αυξηθεί περίπου στο 26% την τελευταία 25ετια. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 67 έτη.

Διαβάστε ακόμη: Θεόδωρος Καράογλου: Διαγνώστηκα με καρκίνο στον δεξί μαστό - Κανένας δεν είναι άτρωτος

Οσοι άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρόωρο στάδιο έχουν υψηλές πιθανότητες να θεραπευτούν. Συνήθως χειρουργούνται και αφαιρείται ιστός από τον μαστό. Επίσης υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με την κατάσταση. 

Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα 

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος, όπως λακκάκια, συρρίκνωση, ερυθρότητα ή απολέπιση
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ερυθρότητα ή απολέπιση ή μια θηλή που αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα
  • Εκκρίσεις από τη θηλή 

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Τα αίτια και οι τύποι 

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άνδρες. Οι γιατροί γνωρίζουν πως ο καρκίνος συμβαίνει όταν κύτταρα τους στήθους χωρίζονται πιο γρήγορα από ότι τα υγιή κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν ένα όγκο που μπορεί να διαδοθεί σε κοντινούς ιστούς, στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι τύποι καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκονται στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος που ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους (καρκίνωμα πόρων): Σχεδόν όλος ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι καρκίνωμα του πόρου.
  • Καρκίνος που ξεκινά από τους αδένες που παράγουν γάλα (λοβιακό καρκίνωμα): Αυτός ο τύπος είναι σπάνιος στους άνδρες επειδή έχουν λίγους λοβούς στον ιστό του μαστού τους.
  • Άλλοι τύποι καρκίνου: Άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι καρκίνου του μαστού που μπορεί να εμφανιστούν στους άνδρες περιλαμβάνουν τη νόσο του Paget της θηλής και τον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας και οι παράγοντες κινδύνου 

Μερικοί άνδρες κληρονομούν μη φυσιολογικά (μεταλλαγμένα) γονίδια από τους γονείς τους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι μεταλλάξεις σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά σε ένα γονίδιο που ονομάζεται BRCA2, σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, συζητήστε το με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συναντήσετε έναν γενετικό σύμβουλο προκειμένου να εξετάσετε το ενδεχόμενο γενετικής εξέτασης για να δείτε εάν έχετε γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  1. Μεγαλύτερη ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άνδρες στα 60 τους.
  2. Έκθεση σε οιστρογόνα: Εάν παίρνετε φάρμακα που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού σας αυξάνεται.
  3. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού: Εάν έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο.
  4. Σύνδρομο Klinefelter: Αυτό το γενετικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν τα αγόρια γεννιούνται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες με αυτό το σύνδρομο παράγουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και περισσότερων γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα).
  5. Ηπατική νόσος: Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να μειώσουν τις ανδρικές ορμόνες και να αυξήσουν τις γυναικείες ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
  6. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
  7. Νόσος των όρχεων ή χειρουργική επέμβαση: Η φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα) ή η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης ενός όρχεως (ορχιεκτομή) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA