ΥΓΕΙΑ
06/10/2022 17:07

Ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους γιατρούς της Αθήνας

«Ο γιατρός αξίζει και πρέπει να νιώθει ασφαλής όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση», ανέφερε κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Ταμείου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης

Επιμέλεια: Έφη Τσιβίκα
Ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους γιατρούς της Αθήνας
Γιώργος Πατούλης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Μία ακόμα σημαντική θεσμική παρέμβαση, για την προάσπιση των συμφερόντων των ιατρών της Αθήνας, καθώς και όλης της χώρας, έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), προχωρώντας στην ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για τα μέλη του. Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως επιβάλλει ο Νόμος. Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ιατρός καθώς και κάθε μόνιμος υπάλληλος Ιατρικού Συλλόγου της χώρας μας. Σύμφωνα με το καταστατικό του, οι εισφορές του κάθε μέλους θα επενδύονται με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατόν απόδοση τους. Εκ του Νόμου προβλέπεται η λειτουργία Επενδυτικής Επιτροπής, που θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τις επενδυτικές αποφάσεις. Το Ταμείο θα είναι πλήρως ανεξάρτητη οντότητα, με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Ιος Δυτικού Νείλου - ΕΟΔΥ: 268 κρούσματα, 26 θάνατοι στην Ελλάδα

«Τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος απαιτούν τη λήψη πρωτοβουλιών και η ίδρυση του Ταμείου ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών. Μέσα από μία τεκμηριωμένη, αποδοτική και διαφανή διαδικασία, ο γιατρός μπορεί να χτίσει το μέλλον του για να νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια τα χρόνια που έρχονται. Το Ταμείο θα λειτουργεί με την αυστηρή εποπτεία του Κράτους, κάτι αναγκαίο και επιθυμητό από όλους μας, για να διασφαλίζεται με διαφάνεια και αξιοκρατία, η βέλτιστη διαχείριση των εισφορών των μελών. Ο γιατρός αξίζει και πρέπει να νιώθει ασφαλής όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση», ανέφερε κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Ταμείου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Τα πλεονεκτήματα

O Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης ΟΠΑ, Νίκος Φράγκος, μιλώντας για τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει για τα μέλη, επεσήμανε τα εξής: Οι εισφορές του εργαζομένου που καταβάλλονται υπέρ των ΤΕΑ αποτελούν εκπιπτόμενη δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου ή του ελεύθερου επαγγελματία, δηλαδή δεν φορολογούνται.

Κάθε παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ΤΕΑ προς τους ασφαλισμένους και τα εξαρτώμενα μέλη τους δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο.
Αντίθετα η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από συνταξιοδοτικά συμβόλαια ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί εισόδημα και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστές από 10% έως και 20%. Τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται σε 15% μέχρι και 30%, αντίστοιχα, σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς του συμβολαίου.

Οι εισφορές

Σχετικά με τις εισφορές των ασφαλισμένων ο κ. Φράγκος, διευκρίνισε ότι διακρίνονται σε τακτικές μηνιαίες εισφορές και σε έκτακτες ετήσιες εισφορές. Ειδικότερα:

  • Η τακτική μηνιαία εισφορά (12 ισόποσες μηνιαίες καταβολές ανά έτος) δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 50 ευρώ ούτε ανώτερη από 10.000 ευρώ
  • Κάθε ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να μεταβάλλει το ύψος της τακτικής μηνιαίας εισφοράς που καταβάλλει στον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών του Ταμείου, υπό τον περιορισμό του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου και ανώτατου ποσού εισφορών.

Έκτακτες Ετήσιες Εισφορές

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να καταβάλλουν άπαξ ετησίως έκτακτες εισφορές μετά από σχετική γραπτή ειδοποίηση προς το TEA ΙΣΑ ποσού έως 50.000 ευρώ με πίστωση των Ατομικών τους Λογαριασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιμέλεια: Έφη Τσιβίκα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ