Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καμπανάκι» για νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού χτυπούν οι ειδικοί. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για «τριδημία», αναφερόμενη στη διαφαινόμενη συνύπαρξη της COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Τα νέα εμβόλια θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και νέες μεταλλάξεις

«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για COVID και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δε θα πρέπει να αναβάλλεται» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο» συνέχισε.

Στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Σιγκαπούρης 

Η κυρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια που είναι σχεδιασμένα ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα καλύπτουν και στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Ένα από αυτά είναι και το ΧΒΒ, πιο γνωστό ως η μετάλλαξη της Σιγκαπούρης, το οποίο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί οκτώ κρούσματα αυτής της μετάλλαξης στη χώρα. 

Να εμβολιαστούν και τα βρέφη

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Τα κρούσματα Covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση της προσέλευσης παιδιών στα νοσοκομεία. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε πως  τα εμβόλια έχουν παραληφθεί και οι γονείς θα ειδοποιηθούν ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είπε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA