Μενού
Πυραμίδα στην Αίγυπτο
Στιγμιότυπο από πυραμίδα κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου | AP Photos / Khaled Desouki
  • Α-
  • Α+

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη σχετικά με τις πυραμίδες στην Αίγυπτο και την τοποθεσία τους κατάφεραν να λύσουν ερευνητές, όπως αναφέρει σχετικά η βρετανική «Sun».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί οι πυραμίδες στην Αίγυπτο κατασκευάστηκαν σε αυτό το αφιλόξενο «σημείο της ερήμου», κάνοντας λόγο πως πιθανότατα προορίζονταν για να υψώνονται πάνω από μια καταπράσινη έκταση κατά μήκος του ποταμού Νείλου μέσα στην άνυδρη δυτική Σαχάρα.

Δείτε εδώ: Το «παστέλ» νησί της Ελλάδας που μοιάζει με ζωγραφιά και δεν το ξέρουν πολύ

Περίπου 4.700 χρόνια μετά την εμφάνιση των πυραμίδων στην Αίγυπτο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον ίσως έλυσαν το μυστήριο σχετικά με την τοποθέτησή τους κοντά στην έρημο.

Αυτό που είχε προβληματίσει, μεταξύ άλλων, τους ειδικούς είναι γιατί οι –τότε– κατασκευαστές του αρχαίου θαύματος αποφάσισαν να το φτιάξουν οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο ποτάμι.

Τι κατάφεραν να βρουν οι ερευνητές για τις πυραμίδες στην Αίγυπτο

Αρχικά με βάση δείγματα εδάφους και δορυφορικές εικόνες, φαίνεται πως οι 31 πυραμίδες στην Αίγυπτο πιθανότατα είχαν χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του ποταμού Νείλου, μήκους 64 χιλιομέτρων.

Αυτός ο παραπόταμος στην Αίγυπτο είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη της πανίδας μακριά από την άμμο, αλλά δεν υπάρχει πλέον. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει θαφτεί εδώ και καιρό κάτω από την ερήμου.

Δείτε εδώ: Maestro: Tο «δεν γ@μι@ται» της Σοφίας που ανατρίχιασε και τα «μαθήματα» γονέα της Χαρούλας

Ο κλάδος του ποταμού, που οι ερευνητές τού έδωσαν το παρατσούκλι «Ahramat», μπορεί ακόμη και να εξαφανίστηκε πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή των πυραμίδων.

Αυτός ο από καιρό χαμένος παραπόταμος, φαίνεται πως ήταν το κλειδί για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο.

Πώς βοήθησε ο παραπόταμος για την κατασκευή πυραμίδων στην Αίγυπτο

«Πολλές από τις πυραμίδες, που χρονολογούνται στο Παλαιό και το Μέσο Βασίλειο, έχουν οδούς που οδηγούν στον παραπόταμο και καταλήγουν σε ναούς της κοιλάδας, οι οποίοι μπορεί να λειτουργούσαν ως λιμάνια ποταμών κατά μήκος του στο παρελθόν« γράφουν οι ερευνητές σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

«Θεωρούμε πως ο Αχραμάτ έπαιξε ρόλο στην κατασκευή των μνημείων και ότι ήταν ταυτόχρονα ενεργός και χρησιμοποιήθηκε ως υδάτινος δρόμος μεταφοράς εργατών και οικοδομικών υλικών για την κατασκευή και εν τέλει την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τις πυραμίδες στην Αίγυπτο».

Δείτε εδώ: Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται - Οι διαφορές και τα «σημάδια» του τέλους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις πυραμίδες είχαν διαδρόμους που κατέληγαν στις προτεινόμενες όχθες του ποταμού Αχραμάτ.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Eman Ghoneim, χρησιμοποίησε γεωφυσικές έρευνες και πυρήνες ιζημάτων για να βρει ποτάμια ιζήματα και πρώην κανάλια κάτω από την πιο σύγχρονη επιφάνεια της γης.

Πιστεύουν, τέλος, ότι μια ξηρασία πριν από περίπου 4.200 χρόνια, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο γιατί αυτός ο παραπόταμος του Νείλου δεν υπάρχει πλέον σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA