Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και τη δημοσιογράφο Νιλουφάρ Χαμεντί, η οποία διαδραμάτισε ρόλο - κλειδί στην αποκάλυψη της δολοφονίας της Μαχσά Αμινί, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, έγινε γνωστό από το περιβάλλον τους. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ οι συλλήψεις αυτές έρχονται την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης, η οποία έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» και κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Η εξέγερση στο όνομα της Αμινί «πνίγηκε» στο αίμα – Στους 31 οι νεκροί αλλά ο Ιμπραχίμ Ραϊσί εμφανίστηκε αμετανόητος

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύκτα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν. Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο, έκανε γνωστό αυτό το τελευταίο.

Τη σύλληψη της Χαμεντί, της δημοσιογράφου από την Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος. Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

«Σας είχα προειδοποιήσει και δεν με ακούγατε»

 «Καλώ όλες τις γυναίκες πολιτικούς της Δύσης που με αγνοούσατε για χρόνια, πήγατε στο Ιράν και υπακούσατε στους νόμους για το χιτζάμπ (φορέσατε μαντήλα) ενώ οι Ιρανές ξυλοκοπούνταν επειδή αντιστέκονταν (στους νόμους για το χιτζάμπ), να μην φορέσουν πια μαντήλα στις συναντήσεις τους με Ιρανούς αξιωματούχους». Με αυτά τα λόγια η γνωστή Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάντ κάνει δραματική έκκληση στους ηγέτες της Δύσης να αναλάβουν δράση για να διώξουν το θεοκρατικό κράτος της χώρας της. 

«Σας είχα προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Καναδική, τη Νορβηγική και τη Σουηδική Βουλή. Σας τα έλεγα τότε αλλά δεν με πιστεύατε. Λέγατε ότι είχατε μεγαλύτερα θέματα να λύσετε (με τις κυβερνήσεις). Τώρα δείτε τι έχει συμβεί από ένα μικρό θέμα, ένα μικρό κομμάτι ακάλυπτων μαλλιών. Σκότωσαν την Μαχσά Αμινί.  Τώρα είναι η σειρά σας. Κάντε κάτι, μην ξαναφορέσετε μαντήλα μπροστά στους δολοφόνους του έθνους μας, μην τους νομιμοποιείτε!» λέει στην τρίλεπτη έκκλησή της η Μασίχ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Συνολικά 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής της αστυνομίας των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης επειδή φορούσε λάθος την μαντήλα της και φαινόταν λίγο τα μαλλιά της.

Εκτελέσεις 9χρονων για μοιχεία

Η σοκαριστική απάντηση το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη χρονιά. Μεταξύ των πολυάριθμων παρατηρήσεων για παραβιάσεις και καταπατήσεις δικαιωμάτων ξεχωρίζει το κεφάλαιο των εκτελέσεων με την αναφορά για τις εκτελέσεις μικρών παιδιών να προκαλεί τρόμο και αποτροπιασμό. Ειδικότερα, στο Ιράν καταγράφεται κάθε χρόνο ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός θανατικών ποινών και εκτελέσεων έπειτα από άδικες δίκες ακόμα και για πράξεις, που δεν συνιστούν στο δυτικό κόσμο τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως για παράδειγμα οι δολοφονίες εκ προθέσεως. Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Ιανουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον 233 άτομα φέρεται να εκτελέστηκαν. Οι 18 από τις εκτελέσεις αυτές αφορούσαν σε κατηγορίες, που σχετίζονται με ναρκωτικά και οι 11 σε χρησιμοποίηση όπλων με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή περιουσίας ή για εκφοβισμό. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για μυστικές εκτελέσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών με τους εκτελεσθέντες να έχουν υποστεί φρικτά βασανιστήρια για την καταναγκαστική απόσπαση της ομολογίας τους πριν την έκδοση της απόφασης επιβολής της θανατικής ποινής.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ενδεικτικά, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Ναβίντ Αφκάρι εκτελέστηκε κρυφά χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση κατά παράβαση του ιρανικού νόμου. Είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του Αυγούστου του 2018 στο Σιράζ και στη συνέχεια συνελήφθη, καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο για υποτιθέμενο φόνο, που διέπραξε και για χρήση όπλου. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι είχε βασανιστεί για να ομολογήσει με την κυβέρνηση να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του για βασανισμό.

Τον Αυγούστο του 2020, ο εκτελέστηκε κρυφά ο Μουστραφά Σελάχι για μια υποτιθέμενη δολοφονία, μετά τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018. Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες, φέρεται να κρατήθηκε για πάνω από έναν χρόνο στην απομόνωση σε μια προσπάθεια να ομολογήσει. Τα κύρια στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του στη δίκη, που ακολούθησε, ήταν μια μαρτυρία άλλου ατόμου ύστερα από εξαναγκασμό.

Στην έκθεση καταγράφεται η ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβολή της θανατικής ποινής με στόχο την καταστολή της διαφωνίας στο Ιράν παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την υποβολή των αντιφρονούντων σε βασανιστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο μαζικών εκτελέσεων ενηλίκων εντάσσεται και η αδιανόητη συνεχιζόμενη εκτέλεση παιδιών παραβατών. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν 3 εκτελέσεις παιδιών ενώ περισσότερα από 85 παιδιά καταδικάστηκαν την ίδια χρονιά σε θάνατο. Οπως υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΗΕ, αν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της ιρανικής κυβέρνησης απαγορεύουν χωρίς εξαίρεση την εκτέλεση ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου εγκλήματος, ο Ποινικός Κώδικας της χώρας διατηρεί τη θανατική ποινή για κορίτσια ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών και 9 μηνών και αντίστοιχα για αγόρια τουλάχιστον 14 ετών και 7 μηνών για εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία και η μοιχεία! 

Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους

Έτοιμες να κατέβουν στους δρόμους του Ιράν προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς» και να διασφαλίσουν την ασφάλεια δηλώνουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το Reuters ως η ισχυρότερη προειδοποίηση κατά όσων διαδηλώνουν μετά τον θάνατο της 22χρονη Μάχσα Αμινί. «Αυτές οι απέλπιδες κινήσεις αποτελούν μέρος μιας μοχθηρής στρατηγικής του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν. Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, θα είναι «η αντιμετώπιση των σχεδίων που κάνουν οι εχθροί προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους όσοι δέχονται άδικες επιθέσεις». Παράλληλα σήμερα, Παρασκευή, σχεδιάζονται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις τις οποίες ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως έναν «βρηχυθμό του λαού κατά των διαδηλωτών».

Αυτό που φοβάται η ιρανική ηγεσία είναι η αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που τότε είχαν προκληθεί από την αύξηση στην τιμή των καύσιμων και οι οποίες θεωρήθηκαν οι πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας όταν, σύμφωνα με το Reuters, είχαν σκοτωθεί 1.500 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα διαδηλωτές στην Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις έχουν κάψει αστυνομικά τμήματα και οχήματα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι μόνο την Πέμπτη συνελήφθησαν 280 άτομα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA