Μενού
  • Α-
  • Α+

Οργή λαού! Το Ιράν ζει ημέρες εξέγερσης καθώς χιλιάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες, αψηφούν την ωμή βία του καθεστώτος και βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσα Αμινί αλλά και το καταπιεστικό, θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Η νεαρή κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή ενώ ήταν κρατούμενη από την «Αστυνομία ηθικής τάξης», επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φορούσε «χαλαρά» την μαντίλα της, την ισλαμική χιτζάμπ, και φαινόταν μια τούφα από τα μαλλιά της!

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Η «σκληρή» πολιτοφυλακή που προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί - Μπορεί να πέσει το καθεστώς;

Ο θάνατος της νεαρής κοπέλας λειτούργησε σαν πυροδοτικός μηχανισμός με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους και να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος. Πολλοί Ιρανοί, ιδίως οι νέοι, είδαν τον θάνατο της Amini ως μέρος της σκληρής αστυνόμευσης όποιας διαφωνίας εκδηλώνεται απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία και της όλο και πιο βίαιης μεταχείρισης των νέων γυναικών από την αποκαλούμενη «Αστυνομία ηθικής». Σε διαδηλώσεις στους δρόμους, ορισμένες γυναίκες έβγαλαν την υποχρεωτική μαντίλα τους, στριφογυρίζοντάς την επιδεικτικά στον αέρα. Βίντεο στο διαδίκτυο έδειχνε δύο γυναίκες να πετούν τα χιτζάμπ τους σε μια φωτιά. Μια άλλη γυναίκα φαίνεται να κόβει τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Viral έχουν γίνει οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα»!

Μπροστά σε αυτό το κύμα λαϊκής οργής το καθεστώς «απάντησε» με ωμή βία και τους διαβόητους Basij, εθελοντές της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν που λειτουργούν ως «αστυνομία ήθους», έχουν καταστείλει βίαια διαδηλώσεις στο παρελθόν!

Όπως ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Οσλο: «Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι - Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων. Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία του Κουρδιστάν από όπου η Αμινί καταγόταν. Αυτές οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. 

Αμετανόητος ο Ιμπραχίμ Ραϊσί από το βήμα του ΟΗΕ

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες» ανέφερε χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επιχειρώντας να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης για το θάνατο της 22χρονης.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία. Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά». Πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είδαν το φως της δημοσιότας μέσα από τα ιρανικά ΜΜΕ έδειξαν την κοπέλα να καταρρέει σε ένα κέντρο «αναμόρφωσης» όπου την είχε μεταφέρει η Αστυνομία Ηθών για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με την ενδυμασία της.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές του Ιράν να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε χθες. «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Λένε ψέματα», δηλώνει ο πατέρας της 22χρονης

Την ίδια ώρα, ο πατέρας της Μαχσά Αμινί λέει πως οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ψέματα και πως ουδέποτε τον άφησαν να δει το παιδί του, ούτε στο τμήμα, ούτε στο νοσοκομείο. Ο Αμτζάντ Αμινί μίλησε στο BBC και ανέφερε πως η Μαχσά εξέπνευσε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τον άφησαν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της. «Λένε ψέματα, λένε ψέματα. Τα πάντα είναι ένα ψέμα, όσο και αν τους παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι που ήταν τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν», είπε. Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί στο Twitter βίντεο από την κηδεία της Μαχσά στο οποίο ο πατέρας της δεν αφήνει τον «μουλά» να διαβάσει προσευχές, λέγοντας πως σκότωσαν την κόρη του για λίγα μαλλιά. «Το ισλάμ σας την αποκήρυξε, και τώρα ήρθατε να προσευχηθείτε για εκείνη; Δεν ντρέπεστε για λογαριασμό σας; Την σκοτώσατε για λίγο μαλλί! Πάρτε το ισλάμ σας και φύγετε από εδώ», φέρεται να λέει.

Μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp

Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp. «Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA