Μενού
Αφρικανική σκόνη στο Ναύπλιο
Αφρικανική σκόνη στο Ναύπλιο | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η αφρικανική σκόνη έχει φέρει απόκοσμες εικόνες στη χώρα, που για λίγο θύμισε Σαχάρα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους ενέχει στην υγεία των πολιτών, ειδικά όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προστασίας. 

Η ποσότητα της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρθηκε πάνω από τη χώρα ήταν τέτοια που «εξαφανίστηκε» μέχρι και η Ακρόπολη, με το φαινόμενο να αναμένεται να υποχωρήσει, σταδιακά, από σήμερα, Τετάρτη (24/4).

Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, προχωρά σε συστάσεις όσον αφορά στο φαινόμενο.

Συστάσεις για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Ειδικότερα, ενημερώνει πως τα άτομα που διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες: 

  • άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

Αυτές οι κατηγορίες θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Υπάρχει, όμως, οδηγία και προς τον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA