Μενού
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Τετάρτη (24/4), αναμένεται να υποχωρήσει το κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει απόκοσμες εικόνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η υπηρεσία του meteo, η αφρικανική σκόνη αρχίζει να κινείται προς τα ανατολικά, «ανακουφίζοντας» την ελληνική ατμόσφαιρα από τις μεγάλες ποσότητες.

Ήδη από το πρωί φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει υποχωρήσει η έντασή της.

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε την πορεία που θα ακολουθήσει η αφρικανική σκόνη εντός της σημερινής ημέρας. Σημειώνεται πως (κατά σειρά), οι χάρτες αφορούν για τις 12:00 μ.μ, 15:00 μ.μ, 18:00 μ.μ. και 21:00 μ.μ.

Αφρικανική σκόνη: Χάρτης δείχνει πώς θα κινηθεί το φαινόμενο στην Ελλάδα

Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4)
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4) | meteo
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4)
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4) | meteo
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4)
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4) | meteo
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4)
Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη σήμερα (24/4) | meteo

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη για την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ LIVE την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα

«Πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη η χώρα

Την Τρίτη (23/4), παρουσιάστηκαν δορυφορικά δεδομένα που έδειξαν το πόσο μεγάλη ήταν η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα.

Ειδικότερα, δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου, έδειξαν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης, κινούμενο προς την Ελλάδα, μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία και οδηγίες προστασίας

Η σκόνη, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ειδικά ατόμων που εντάσσονται σε ευάλωτες ομάδες.

Αναλυτικά, έχει τις εξής επιπτώσεις: 

Επίδραση στο αναπνευστικό: Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Αλλεργίες και ερεθισμός:  Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.

Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες.

Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία: Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Όσον αφορά στις οδηγίες προστασίας, συστήνονται τα εξής: 

  • Μείνετε ενημερωμένοι: Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες: Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες: Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα  του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες: Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA