Μενού
Κατολίσθηση στη Σαντορίνη
Κατολίσθηση στη Σαντορίνη | Santorini Magazine/Video
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενημέρωσε για τα αίτια της κατολίσθησης που σημειώθηκε την Κυριακή στη Θηρασιά της Σαντορίνης, ενημερώνοντας πως θα μεταβεί στο νησί για να υπάρξει σύσκεψη σχετικά με τις «επείγουσες δράσεις» που πρέπει να γίνουν. 

Την Κυριακή (28/4) σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή με αποτέλεσμα να πέσει τμήμα της καλντέρας στη θάλασσα, αλλά δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο υλικές ζημιές. 

«Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια» σημείωσε ο κ. Λέκκας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τρία τα αίτια. «Οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων».

«Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά, σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα (...) διαλύονται εύκολα, ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβας βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν» εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το πού χρειάζεται προσοχή, ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως το 2011 «είχαμε απώλεια ανθρώπων από μία τέτοια κατολίσθηση», προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος είναι υψηλός όπως και η έκθεση των ανθρώπων. Είναι μεγάλη η πυκνότητα του πληθυσμού το καλοκαίρι». 

«Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει (σ.σ. τα προβλήματα) και έχουν ληφθεί μέτρα» είπε και σημείωσε πως από το 2011 και έως σήμερα έχουν γίνει έργα, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Όσον αφορά ειδικότερα στη Θηρασιά, είπε ότι «χρειάζεται προσοχή», αλλά «δεν είναι απαγορευτικά τα πράγματα». «Έχουμε μιλήσει με τις τοπικές Αρχές και έχουμε κάποιες μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Με εντολή του Βασίλη Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη για να δούμε τις επείγουσες δράσεις». 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA