Μενού
apple
AP Photo/Rafiq Maqbool
  • Α-
  • Α+

Την Apple κατηγορεί η κυβέρνηση του Κονγκό, καθώς όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η αμερικανική εταιρεία «χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων τεχνολογίας που διαθέτει στην παγκόσμια αγορά πρώτες ύλες εξορυγμένες παράνομα, προερχόμενες από ορυχεία της χώρας».

Στελέχη της κυβέρνησης στο Κονγκό τονίζουν μάλιστα ότι στα ορυχεία «παραβιάζονται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με έγγραφα τα οποία περιήλθαν σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με δικηγόρους που ενεργούν κατ’ εντολή του κράτους της ΛΔ Κονγκό, τα ορυκτά αυτά «μεταφέρονται εκτός» της επικράτειας, ιδίως «προς τη Ρουάντα», όπου «ξεπλένονται» κι εντάσσονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο «φάκελος» που έχουν καταρτίσει «καταδεικνύει» πως «η εταιρεία Apple χρησιμοποιεί στα προϊόντα της στρατηγικά ορυκτά αγορασμένα στη Ρουάντα», αναφέρουν οι δικηγόροι που ανέλαβαν να συντάξουν εξώδικο προς την επιχείρηση καλώντας να «σταματήσει» την πρακτική αυτή, πριν από την έναρξη δικαστικής διαδικασίας.

«Η Ρουάντα είναι κεντρικός παράγοντας στην παράνομη εκμετάλλευση ορυκτών και ιδίως της εκμετάλλευσης ψευδαργύρου και ταντάλιου στη ΛΔ Κονγκό», σύμφωνα με τους δικηγόρους.

«Μετά την παράνομη εξόρυξή τους, τα ορυκτά αυτά εισάγονται λαθραία στη Ρουάντα, όπου εντάσσονται στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», επισημαίνουν.

Τα ορυκτά αυτά προέρχονται «κατά μεγάλο μέρος τους από κονγκολέζικα μεταλλεία στα οποία παραβιάζονται πολυάριθμα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστηρίζουν.

Προειδοποιήσεις στην Apple

Να σημειωθεί ότι εστάλη προειδοποίηση αυτή την εβδομάδα σε δυο θυγατρικές της Apple στη Γαλλία από τους δικηγόρους Γουίλιαμ Μπουρντόν και Βενσάν Μπρενγκάρ.

Εστάλη επίσης ταχυδρομικώς επιστολή στην αμερικανική μητρική εταιρεία, κολοσσό της τεχνολογίας που παράγει ιδίως τα iPhone και τους υπολογιστές Mac.

Η προειδοποιητική επιστολή της κυβέρνησης του Κονγκό στην Apple συνοδεύεται από κατάλογο ερωτημάτων σχετικά με «τα ορυκτά 3T που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα» της.

Οι δικηγόροι απαιτούν να τους απαντήσει «εντός τριών εβδομάδων» και προειδοποιούν πως παραμένουν ανοικτές «όλες οι νομικές επιλογές».

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η Apple παρέπεμψε στην ετήσια έκθεσή της το 2023 για τα ορυκτά που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σε αυτή, αναφέρεται πως δεν υπάρχει «καμιά βάση» για να εκτιμηθεί ότι μπήκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού της ως την 31η Δεκεμβρίου 2023 ορυκτά που είχαν σχέση, άμεση ή έμμεση, «με ένοπλες ομάδες στη ΛΔ Κονγκό ή κάποια γειτονική χώρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA