Μενού
gethsmane
Ελαιόδεντρο στον Κήπο της Γεθσημανή | thetreeographer
  • Α-
  • Α+

Ο κήπος στους πρόποδες του όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, αποτελεί ένα από τα πιο συμβoλικά και Ιερά μέρη στον Χριστιανισμό καθώς από εκεί, άρχισε το μαρτύριο του Ιησού Χριστού. Εκεί προδόθηκε από τον Ιούσα και ακολούθησε η σύλληψή Του. Πρόκειται για τον Κήπο της Γεθσημανή (και όχι Γεσθημανή όπως έχει καθιερωθεί) όπου ακόμη και τώρα δύο χιλιετίες μετά από το Θείο Δράμα, συνδέεται άμεσα με τη περίοδο που βρέθηκε στη Γη ο Χριστός.

Η λέξη Γεθσημανή προέρχεται από τα αραμαϊκά και έχει ρίζα στη λέξη που σήμαινε ελαιοτριβείο, με την ονομασία να προέρχεται πιθανότατα από τα ελαιοτριβεία και τους ελαιώνες της περιοχής. Ο κήπος της Γεθσημανή μνημονεύεται από τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Μάρκο ως το μέρος της τελευταίας προσευχής του Ιησού, εκεί όπου ο Ιούδας θα του έδινε το φιλί της προδοσίας, πριν παραδώσει τον Ιησού στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Οι ελιές, ως δέντρα, έχουν ξεχωριστή παρουσία στους «Αγίους Τόπους» της Ιερουσαλήμ, μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο. Το Όρος των Ελαιών πήρε το όνομά του από τα πολλά ελαιόδεντρα που φύτρωναν στις πλαγιές του, ενώ χρησιμοποιείται ως εβραϊκό νεκροταφείο για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Μάλιστα από τα μέσα του 1ου αιώνα η Γεθσημανή συσχετίσθηκε και με την ταφή της Θεοτόκου.

Η Γεθσημανή, αναφέρεται συχνά στην Καινή Διαθήκη ως το μέρος που ο Ιησούς και οι μαθητές του επέλεγαν ώστε να ξεκουραστούν και να προσευχηθούν, κάτω από τα αειθαλή ελαιόδεντρα.

Διαβάστε ακόμη: Ελιά των Βουβών: Στην Ελλάδα ένα από τα παλιότερα δέντρα στον κόσμο

Τα ελαιόδεντρα και η σύνδεσή τους με την εποχή του Ιησού

Ο Κήπος είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ρωμαίους κατακτητές, ακόμα και σήμερα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί ελαιόδεντρα.

Όπως σημειώνει το thetreeographer, το 2012 μια ομάδα Ιταλών ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας Ινστιτούτο Δέντρων και Ξυλείας, ξεκίνησε να προσδιορίσει αν ήταν όντως τα ίδια δέντρα στα οποία προσευχόταν ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με άνθρακα, μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ηλικία πολλών από τα δέντρα. Από τα 8 δέντρα που δοκιμάστηκαν, μόνο τα 3 μπόρεσαν να δώσουν σαφή αποτελέσματα, καθώς τα παλαιότερα μέρη του πυρήνα των άλλων δέντρων είχαν σαπίσει. Οι ηλικίες τους κατά προσέγγιση ήταν από τα 1092, 1166 και 1198.

Αν και αυτό τα κάνει νεότερα από τα γεγονότα που αναφέρονται στη Βίβλο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξακολουθούν να είναι μερικά από τα παλαιότερα δέντρα που έχουν καταγραφεί. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι τα ελαιόδεντρα έχουν την ικανότητα να ξαναβγαίνουν από τις ρίζες τους εάν κοπεί ο κορμός τους, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι ουσιαστικά τα ίδια δέντρα.

Ο επικεφαλής τής ερευνητικής ομάδας, Αντόνιο Τσιμάτο, σχολίασε «...πρόκειται για ένα μικρό θαύμα...» όταν διαπιστώθηκε ότι το χώμα εμποδίζει τα έντομα και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων να καταστρέψουν τα δένδρα.

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι όλα τα δέντρα που εξετάστηκαν ήταν από την ίδια γενεαλογία, επομένως οι αρχαίοι θύλακες στη θα μπορούσαν να διατηρήσουν μια συγκεκριμένη κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές. Τα σημερινά δέντρα στον κήπο είναι υγιή και δυνατά, παρά την αυξανόμενη ρύπανση από τις σύγχρονες εξελίξεις. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA