Μενού
Ελιά των Βουβών
Ελιά των Βουβών | flickr @nicnac1000
  • Α-
  • Α+

Πώς ήταν ο κόσμος την Εποχή του Χαλκού περίπου 4 χιλιάδες χρόνια πριν από το σήμερα; Τότε που τα μαμούθ περπατούσαν ακόμη πάνω στη Γη και άλλοι πολιτισμοί βρίσκονταν στην ακμή τους και άλλοι παρήκμαζαν. Τα μόνα που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις είναι τα υπεραιωνόβια δέντρα που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων. Ένα τέτοιο δέντρο, βρίσκεται και στα ελληνικά χώματα, με τους επιστήμονες που έχουν επιχειρήσει να υπολογίσουν την ηλικία του, να τοποθετούν τη γέννηση του ακόμη και 4 χιλιετηρίδες πριν!

Ο λόγος για την Ελιά των Βουβών, ένα δέντρο ελιάς στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης, που θεωρείται πως είναι η αρχαιότερη ελιά που υπάρχει τουλάχιστον στον χώρο της μεσογείου. Οι επιστήμονες το έχουν κατατάξει στα 10 γηραιότερα ζωντανά δέντρα του κόσμου, καθώς ακόμη και σήμερα συνεχίζει να καρπίζει.

Το 1997, το δέντρο ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης και τον Οκτώβριο του 2009, εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ελιάς των Βουβών σε ένα κοντινό σπίτι του 19ου αιώνα, όπου παρουσιάζονται τα παραδοσιακά εργαλεία και η διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας. Κλαδιά από το δέντρο χρησιμοποιήθηκαν για την ύφανση στεφάνων νικητών για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Σύμφωνα με το treehugger είναι ένα από τα επτά ελαιόδεντρα στη Μεσόγειο που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 έως 3.000 ετών. Αν και η ακριβής ηλικία της δεν μπορεί να επαληθευτεί, η Ελιά των Βουβών μπορεί να είναι η παλαιότερη από αυτές, η ηλικία της υπολογίζεται σε πάνω από 3.000 χρόνια. Όπως σημειώνεται τα ελαιόδεντρα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, στις ασθένειες και στη φωτιά και αυτός είναι ένας από τους λόγους της μακροζωίας τους όπως της ευρείας χρήσης τους στην περιοχή της Μεσογείου.

57. 3000-4000 yr old olive tree at Ano Vouves, Crete

Το αρχαιότερο ζωντανό δέντρο

Μέχρι το 2013, ο «Μαθουσάλας», ένα αρχαίο πεύκο από ήταν ο παλαιότερος γνωστός μη κλωνικός οργανισμός στη Γη. Ήταν 4.789 ετών όταν εξετάστηκε το 1957, με εκτιμώμενη ημερομηνία σποράς το 2833 π.Χ. Αυτό το κάνει να αναφέρεται ως το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο. 

dentra

 

Ωστόσο κοντά στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια, στο Εθνικό Δάσος Inyo, ανακαλύφθηκε ένα άλλο πεύκο που πιστεύεται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η ακριβής θέσεις των πεύκων δεν έχει αποκαλυφθεί, κρατούνται μυστικές ώστε να προστατεύονται. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA