Μενού
Χάμζα Γιούσαφ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολιτικές εξελίξεις στη Σκωτία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Χάμζα Γιούσαφ ανακοίνωσε νωρίτερα, σήμερα (29/4) την παραίτησή του, τη στιγμή που στη χώρα αναμένονται εθνικές εκλογές.

Τα γεγονότα στο πολιτικό προσκήνιο της Σκωτίας αναμένονται να είναι ραγδαία, με τον Χάμζα Γιούσαφ να παραιτείται από επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, μετά την ακύρωση –εκ μέρους του μίας συμφωνίας με τους Πράσινους για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Σκωτία: Τι προηγήθηκε της πολιτικής κρίσης

Στη συνέχεια απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει προτάσεων μομφής εναντίον του που αναμένονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Παραιτούμενος λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου αντικατέστησε την Νίκολα Στέρτζον στις θέσεις του πρωθυπουργού της Σκωτίας και του επικεφαλής του SNP, ο Γιούσαφ δήλωσε ότι είναι καιρός να ηγηθεί κάποιος άλλος της αποκεντρωμένης σκωτσέζικης κυβέρνησης.

Το SNP άρχισε να παραπαίει εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης και της παραίτησης, πέρυσι, της Στέρτζον ως επικεφαλής του κόμματος. Υπήρξε επίσης εσωκομματική διαμάχη για το πόσο προοδευτικό θα πρέπει να είναι το κόμμα ώστε να προσελκύσει και πάλι τους ψηφοφόρους.

Ο Γιούσαφ δεν κατάφερε να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στα προοδευτικά πεπραγμένα της κυβέρνησης συνασπισμού και τα αιτήματα ορισμένων εθνικιστών να απορριφθούν μεταρρυθμίσεις για την αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού του φύλου και να προκριθεί η οικονομία.

Σκωτία: Ο πιθανός διάδοχος του Γιούσαφ

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει στη Σκωτία η συζήτηση για τη διαδοχή του Γιούσαφ, με το Sky News να παρουσιάζει αναλυτικά μερικά από τα ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον πρωθυπουργικό θώκο.

Πρώτος στη λίστα είναι ο Τζον Σγουίνεϊ ο οποίος ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το σενάριο διαδοχής του Γιούσαφ στην πρωθυπουργική θέση της Σκωτίας. Μιλώντας στο Sky News, ο υποψήφιος δήλωσε: «Σκέφτομαι πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο να θέσω υποψηφιότητα για αρχηγός του SNP».

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Τζο Σγουίνεϊ παραιτήθηκε από αναπληρωτής πρώτος υπουργός μετά τη παραίτηση της κ. Sturgeon το 2023.

Ο πρώην ηγέτης του SNP, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 2004 μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, μπαίνει, σύμφωνα με το Sky News, «στον πειρασμό να βγει και πάλι στο προσκήνιο μετά από ένα χρόνο στα έδρανα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA