Μενού
israel piravloi
Εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας του Ισραήλ | AP Photo/Ohad Zwigenberg
  • Α-
  • Α+

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο πλανήτης με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή μετά τις αναφορές για χτύπημα του Ισραήλ με πυραύλους σε στρατιωτικές εγκαστάσεις στο ιρανικό έδαφος.

Η επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ, έρχεται ως μία απάντηση στην αντίστοιχη του Ιράν με εκατοντάδες drones στην ισραηλινή επικράτεια την περασμένη Κυριακή (14/04).

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του Αλιστέρ Μπάνκαλ, ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ιερουσαλήμ, το πλήγμα από αέρος του Ισραήλ στέλνει τρία μηνύματα στην Τεχεράνη.

Τα τρία μηνύματα του Ισραήλ

Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα και μοναδικό χτύπημα σε έναν επιλεγμένο στόχο προκειμένου αρχικά να αποκαστασταθεί η «ισορροπία». Κοινώς, «μας χτυπήσατε, περάσατε την κόκκινη γραμμή χτυπώντας μας μέσα στο Ισραήλ, θα σας ανταποδώσουμε το χτύπημα».

Ένα δεύτερο μήνυμα, εφόσον αποτελεί ένα μοναδικό χτύπημα σε εργοστάσιο παραγωγής, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι πρόκειται για μία προσεκτικά «υπολογισμένη» και μελετημένη απάντηση και όχι απλά μία επίθεση στο Ιράν.

Τρίτον, στέλνει ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι το Τελ Αβίβ μπορεί να χτυπήσει βαθιά μέσα στο Ιράν, πως τα ισραηλινά αεροσκάφη μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο του Ιράν χωρίς να γίνουν αντιληπτα και επομένως, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα στην Τεχεράνη εάν «αναγκαστεί».

Το Ιράν υποβαθμίζει το γεγονός - «Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Το Ιράν υποβαθμίζει το γεγονός, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA να αναφέρει ότι ο στρατός ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις. Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η αναφορά του δημοσιογράφου του IRNA αναφέρει ότι η αεράμυνα του Ιράν έχει ενεργοποιηθεί σε αρκετές επαρχίες. Ορισμένες πηγές ανέφεραν έκρηξη στην επαρχία Ισφαχάν», αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση του IRNA στο X.

«Οι επιτόπιες έρευνες στην πόλη Ισφαχάν δείχνουν ότι σημαντικές εγκαταστάσεις αυτής της επαρχίας, ειδικά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, είναι απολύτως ασφαλείς και δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα σε αυτές», τονίζει το IRNA.

«Μετά τον ήχο μιας έκρηξης στα δυτικά της Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν και κοντά σε μια περιοχή που ονομάζεται Vadi-e- Rahmat, σύμφωνα με δημοσιογράφο του IRNA, διαπιστώθηκε ότι η αεράμυνα της Ταμπρίζ άνοιξε πυρ μετά την παρατήρηση ενός ύποπτου αντικειμένου. Δεν σημειώθηκε έκρηξη στην Ταμπρίζ και η πόλη βρίσκεται σε ειρηνική κατάσταση», αναφέρει σε άλλη ανάρτηση στο X η αγγλόφωνη έκδοση του IRNA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA