Μενού
Εξοικονόμηση χρημάτων
Εξοικονόμηση χρημάτων | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν κόστος ζωής αυξάνεται ασταμάτητα. Αυτή η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα γνώριμη για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και τους μισθούς να βαλτώνουν.

Θα ακούσουμε όμως τις συμβουλές της τράπεζας Synchrony, για τρόπου με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία, αφού ισχύουν για εισοδήματα ανεξαρτήτως «βαθμίδας».

1. Ορίστε προϋπολογισμό

Πρώτα και κύρια, η δημιουργία ενός προϋπολογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το μηνιαίο εισόδημα, τα έξοδα και τις αποταμιεύσεις σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας προϋπολογισμού.

Το πιο δημοφιλές σχέδιο πάντως είναι ο κανόνας 50/30/20. Σημαίνει πως πρέπει να οργανώνετε τα έξοδά σας έτσι ώστε το 50% να διατίθεται για τις ανάγκες σας (τρόφιμα, παροχές, υγεία), ένα 30% για τα «θέλω» σας (ψυχαγωγία, χόμπι), με το υπολειπόμενο 20% να αποταμιεύεται.

Ακόμα και με έναν μισθό 800 ευρώ, έχετε εξοικονομήσει έτσι ήδη 160 ευρώ.

Οικονομία
Οικονομία | Shutterstock

2. Διαπραγματευτείτε τους λογαριασμούς σας

Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και ίντερνετ δίνουν προτεραιότητα σε έναν πελάτη που πληρώνει, και δευτερευόντως στο πόσο πληρώνει. Αυτό σας δίνει χώρο για λίγα...παζάρια.

Καλέστε τον πάροχό σας και ρωτήστε τι επιλογές και προγράμματα υπάρχουν για να μειώσετε τον μηνιαίο σας λογαριασμό. Μπορεί να υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές, ή να είστε δικαιούχοι κοινωνικών τιμολογίων  χωρίς να το ξέρετε.

Οικονομία
Οικονομία | Eurokinissi

3. Διαχωρίστε τα θέλω από τις ανάγκες

Για να εφαρμόσετε κάποιον τύπο προϋπολογισμού όπως αυτόν που είδαμε, χρειάζεται να διακρίνετε μεταξύ όσων θέλετε και όσων χρειάζεστε απαραίτητα, καθώς και πόσο πραγματικά αξίζουν για εσάς.

Πριν πληρώσετε για συνδρομή στο γυμναστήριο, σκεφτείτε αν πράγματι θα αξιοποιήσετε τις υπηρεσίες τους στο έπακρο. Προτού αγοράσετε ακόμα ένα παντελόνι, σκεφτείτε ποια αγορά θα είναι πιο οικονομική, ή αν συμφέρει περισσότερο να επισκευάσετε τα παλιά σας, και ούτω καθεξής.

4. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Αυτό είναι κάτι που ιδανικά πρέπει να γίνεται εβδομαδιαία. Η σπατάλη τροφίμων είναι μία από τις πιο κοινές πηγές περιττών εξόδων. Απλά σκεφτείτε πόσα μαραμένα μαρούλια, μουχλιασμένα τυριά και ληγμένες σάλτσες πετάτε κάθε μήνα στα σκουπίδια, επειδή δεν προλάβατε να τα καταναλώσετε.

Για αυτό, κάθε Κυριακή, καλό είναι να συντάσσετε μία λίστα, του ποια φαγητά θα μαγειρέψετε, για πόσα γεύματα και για πόσα άτομα στη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσα υλικά χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ, για να μη μένετε με αναλώσιμα που καταλήγουν στον κάδο.

Οικονομία
Οικονομία | Shutterstock

5. Βρείτε μία δεύτερη δουλειά

Η ψηφιακή εποχή έχει κάνει τη διαχείριση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος πολύ πιο απλή.

Η προώθηση προϊόντων μέσω χορηγιών στα social media, οι on-demand πωλήσεις σε πλατφόρμες όπως η Amazon και η δημιουργία περιεχομένου για ποσοστά από θεάσεις σε sites όπως το Youtube είναι μερικοί τρόποι για να βγάζετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο παθητικό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης

Η κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς στη δίκη του Τραμπ: «Έλεγε πως του θυμίζω την κόρη του - Με απείλησαν»

Eurovision: Το BBC αποθεώνει τη Μαρίνα Σάττι και το Zari - «Avant-garde κολάζ ήχου»

Η Μαρία Αγγελικούση είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ελλάδα - Η λίστα του Forbes για το 2024

Google Maps: Πώς θα προσθέσετε εύκολα στάσεις σε μία διαδρομή

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA