Μενού
Μαστογραφία
Μαστογραφία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Δικαιούχοι του προγράμματος προληπτικής μαστογραφίας είναι γυναίκες ηλικίας 45 – 74 ετών.

Η αποστολή του συνόλου των ενημερωτικών SMS για την ηλικιακή ομάδα 45-49, που αφορά 318.358 γυναίκες δικαιούχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 10 Μαΐου, ενώ η αποστολή των ενημερωτικών SMS για τις 248.136 γυναίκες δικαιούχους της ηλικιακής ομάδας 70-74 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 17/5/2024.

Όσες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας, εκδίδεται η γνωμάτευση από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας (Δημόσιας ή Ιδιωτικής), στην οποία διενεργήθηκε η εξέταση.

Σε περίπτωση μη ανίχνευσης ευρήματος, ολοκληρώνεται ο προληπτικός έλεγχος.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευρήματα από την Ψηφιακή Μαστογραφία, μη ασφαλούς εκτίμησης ή ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου, εκδίδεται αυτόματα δωρεάν παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστών σε συνεργαζόμενο κέντρο.

Για τις γυναίκες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, εκδίδεται αυτόματα άυλο παραπεμπτικό, με το οποίο μπορούν να διενεργήσουν την εξέταση του υπερηχογραφήματος μαστού στα συνεργαζόμενα κέντρα της περιοχής τους (δημόσια ή ιδιωτικά), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τα παραπεμπτικά για υπερηχογράφημα μαστών (άυλα ή έγχαρτα) έχουν διάρκεια τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Η γυναίκα θα διενεργήσει το υπερηχογράφημα μαστών και θα λάβει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας στην οποία διενήργησε την εξέταση.

Στη συνέχεια του Προγράμματος του προσυμπτωματικού ελέγχου, μετά την ολοκλήρωση του υπερηχογραφήματος μαστών, ανάλογα με τα ευρήματα, δημιουργείται αυτόματα κωδικός ιατρικής επίσκεψης και η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό κατάλληλης ειδικότητας που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, μόνο με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. της.

Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιατρό ειδικότητας, όπως χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο – ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή – ογκολόγο, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό (θεράπων ιατρός), σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας.

Ο κωδικός ιατρικής επίσκεψης έχει διάρκεια τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.

Σε αυτό το στάδιο, ο κύκλος προσυμπτωματικού ελέγχου ολοκληρώνεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA