Μενού
  • Α-
  • Α+

​Έκκληση σε όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν, έκανε ο Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση μεγάλης έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.  

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 32,2% των γυναικών ηλικίας 55-64 ετών και το 17% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών που αναφέρουν ότι έχουν λάβει μήνυμα με SMS για τη δωρεάν διενέργεια μαστογραφίας, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», δεν έχουν υποβληθεί στην εξέταση. 

Το 32,1% δεν προχώρησε στον έλεγχο από αμέλεια, το 19,3% γιατί είχε κάνει πρόσφατα την εξέταση χωρίς τη χρήση του προγράμματος, το 14,6% λόγω ηλικίας, το 10,1% λόγω δυσκολίας πρόσβασης στην αντίστοιχη υπηρεσία και το 4,6% εξαιτίας φόβου.

«Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

mastografia

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», έχουν γίνει περισσότερες από 300.000 δωρεάν μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πρώιμα ευρήματα. Έτσι, χιλιάδες γυναίκες έχουν υποβληθεί έγκαιρα στη θεραπεία βελτιώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης ή ακόμα και ίασης. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεύρυνε το ηλικιακό όριο του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι γυναίκες από 45 έως 74 ετών (έναντι του 50-69 ετών).

Προσεχώς νέα προγράμματα

Ολόκληρο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα παρουσιαστεί από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ένα πρόγραμμα που έχει πάρει πολλαπλές αναβολές από την ανακοίνωσή του.

Τον επόμενο μήνα έως τον Ιούνιο, αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που επίσης είχε πάρει αναβολές, λόγω των δυσκολιών στο σχεδιασμό του.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA