Μενού
mitsotakis-skrekas
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κώστα Σκρέκα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για «μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής με το να καταλάβουν όλοι και ιδίως οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός

Η ενδυνάμωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και οι εντατικοί έλεγχοι οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά, κυρίως δύσκολοι έλεγχοι που αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το Καλάθι του Νοικοκυριού, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.». 

Πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά και αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για το βρεφικό γάλα και ειδικότερα ότι θα υπάρξει πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού του κέρδους.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, τα νέα μέτρα έχουν στόχο «να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά που δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πκηθωριστικης κρίσης και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα απο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτο προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό.

Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή.»

Ποια προϊόντα αφορούν

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα «αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οπωροκηπευτικά.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί, όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος Υπουργός, θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους, έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα.

Με τα μέτρα αυτά σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική μας προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οι νέες οικογένειες

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Είναι κάτι το οποίο το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει μέσα από μια σειρά μέτρων υποστήριξης των νέων οικογενειών.

Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα το οποίο καταβάλλεται σε δύο δόσεις για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στην πατρίδα μας. 

Αυτό βοηθάει πολύ μία νέα οικογένεια με τα πρώτα έξοδα τα οποία συνοδεύουν τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά προφανώς υποστηρίζουν και την οικογένεια τους πρώτους μήνες με τις αυξημένες δαπάνες, είτε αφορούν σε βρεφικό γάλα, είτε αφορούν σε πάνες, είτε αφορούν σε μωρομάντηλα.

Και φυσικά έχουμε δρομολογήσει και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημόσιους υπαλλήλους, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες.

Άρα, και τα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στη συνέχεια ας τα δούμε και στα πλαίσια μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα για την ακρίβεια θα εξειδικεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (10/01).

Διαβάστε επίσης

Συμμαθήτρια των 21 νεκρών μαθητών στα Τέμπη η μητέρα που σκότωσε το μωρό της στην Ημαθία

Η επίθεση της «17Ν» στον εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη και τα λάθη των γιατρών που τον οδήγησαν στον θάνατο

Η πιο βροχερή πόλη της Ελλάδας - Το γαλανόλευκο «Λονδίνο» που δεν στεγνώνει εύκολα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA