Μενού
kiriakos mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία νέα αφετηρία για την κυβέρνηση με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέες πρωτοβουλίες κατά της ακρίβειας με μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον υπ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει τον άμεσο εντοπισμό και κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Επίσης θα παρουσιαστούν το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών καθώς και για την κρατική αρωγή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, το σχέδιο για τον νέο ΟΣΕ και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι την Τετάρτη (10/01) ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο «το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση» ενώ αναρτάται και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και των μη κρατικών ιδρυμάτων.

Πολεοδομική μεταρρύθμιση

Συνεχίζοντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου με εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

«Ένα πρόγραμμα για να αποκτήσει όλη η επικράτεια επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Μια εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Δυστυχώς κρατάει έναν ολόκληρο αιώνα. Με χρηματοδότηση πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρόβλημα επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Θα καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης εντός και εκτός σχεδίου...Και είναι σημαντικό ότι ανοίγει και η διαδικασία για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων. 

Μαζί και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση. Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται και από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Και η μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια με τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούμε να εντοπίσουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια. 

Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση στην επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές και τις θέσεις εργασίας και απελευθερώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας δίνοντας αξία στις περιουσίες τους. Και όλα αυτά θα γίνονται με κανόνες και με απαραβατη προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος». 

 

Μέτρα κατά της ακρίβειας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες «από την πολιτική προστασία για να βάλουμε πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης από τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε η κρατική αρωγή να απευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη». 

«Η επιστολή ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμενο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό

Και βέβαια συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το υπουργείο οικονομικών. Οπότε και βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των μεσαίων δρόμων μας. Με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.

Βαδίζουμε συντονισμένα πάντα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας. Και σίγουρα οι επόμενοι μήνες μιας και έχουμε κλείσει 6 μήνες της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας, θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων. 

Σύντομα μάλιστα και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Και βέβαια να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στη αρχή  για τα πολύχρωμα τιμολόγια. Όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τις επιλογές μας, ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τους οποίους μπορούν να κάνουν τις επιλογές προς το συμφέρον τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA