Μενού
akriveia
Ακρίβεια | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μία σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό και οι τιμές των οποίων παραμένουν «φωτιά» δοκιμάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς και ειδικές κατηγορίες που αφορούν σε οικογένειες με παιδιά, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα στις 12.00 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Στη «black list» βρίσκονται:

  • βρεφικό γάλα
  • πάνες
  • απορρυπαντικά
  • καθαριστικά
  • οδοντόκρεμες
  • προϊόντα περιποίησης (όπως σαμπουάν και αφρόλουτρα)
  • οπωροκηπευτικά (για τη διαδρομή της τιμής από το χωράφι στο ράφι)

Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη περί τα τρία σενάρια για την τιθάσευση της ακρίβειας με στόχο να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας των καταναλωτών απέναντι σε τιμές που προκαλούν ίλιγγο και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και κατόπιν θα γίνουν οι ανακοινώσεις. 

«Θα είναι μέτρα για τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών, και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ, δίνοντας το στίγμα των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων, καθώς η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών και δη των πιο ευάλωτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι προσφορές ως προς το εάν είναι πραγματικές ή πλασματικές πάνω σε ήδη αυξημένες τιμές, καθώς και η σύγκριση των τιμών γνωστών κωδικών των πολυεθνικών για προϊόντα τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε άλλες χώρες. Οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι το ίδιο επώνυμο απορρυπαντικό που πωλείται στη Γαλλία έναντι 9,99 ευρώ στην Ελλάδα οι καταναλωτές το βρίσκουν στο ράφι στα 12,38 ευρώ, ενώ αντιστοίχως μαλακτικό ρούχων που στη Γερμανία πωλείται έναντι 9,99 ευρώ στην Ελλάδα ξεπερνά τα 15 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα θα συνδυάζουν συμφωνίες «κυρίων» με τις επιχειρήσεις για τη μείωση των τιμών. Για παράδειγμα στο βρεφικό γάλα σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%-25%, καθώς νέοι γονείς χρειάζονται πάνω από 50 ευρώ μηνιαίως για να καλύψουν βασικές ανάγκες του μωρού τους. Αλλά και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κανονιστικό πλαίσιο. Ενώ η φιλοσοφία τους θα βασίζεται στο δίπτυχο «περισσότερη διαφάνεια - διόρθωση στρεβλώσεων». Η δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί πάντως δεν θα περιλαμβάνει διατίμηση που ζητάει η αντιπολίτευση.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού πάντως θα είναι ξεκάθαρο και αυστηρό. Αυτό της μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα εκμετάλλευσης των πολιτών και της προειδοποίησης ότι η μη συμμόρφωση θα επιφέρει βαρύ πέλεκυ με ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA