Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια μοναδική εκδήλωση εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στο Μουσείο Μπενάκη, η Mastercard και ο Γαστρονόμος παρουσίασαν το νέο τους pop-up εστιατόριο «Βεγγέρα στη Σμύρνη». Με αφορμή την επετειακή έκθεση που πραγματοποιείται στο μουσείο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Σμύρνης του παρελθόντος, το pop-up εστιατόριο θα αποτελέσει όχημα για ένα ταξίδι στην ιστορία, μέσω των αρωμάτων και της γεύσης, για κατόχους καρτών Mastercard.

Οι καλεσμένοι μυήθηκαν στον πλούτο της γαστρονομίας των Ελλήνων της Μικρασίας. Τα πιάτα του μενού επιλέχθηκαν μέσα από πλήθος συνταγών Σμυρνιών που έχει συλλέξει ο Γαστρονόμος κατά τις έρευνές του σε οικογενειακά τετράδια-κειμήλια. Η επιμέλεια των συνταγών έγινε από τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία, με ρίζες από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία και την Πόλη, υπογράφει το μενού, προσθέτοντάς του στοιχεία και πινελιές από τις δικές της οικογενειακές μνήμες. Στόχος ήταν τα πιάτα που δημιουργήθηκαν να αντικατοπτρίζουν τον γαστρονομικό θησαυρό που μας κληροδότησε ο μικρασιατικός ελληνισμός. Το μενού εμπνέει την αίσθηση του μοιράσματος, της οικειότητας και της ζεστασιάς που χαρακτήριζε τα τραπέζια εκείνης της εποχής.

Η συνολική ατμόσφαιρα του εστιατορίου, ζεστή και νοσταλγική, δημιούργησε μια ανεκτίμητη εμπειρία που παρέπεμπε ακριβώς σε μια «Βεγγέρα στη Σμύρνη»: μια αναβίωση των εμβληματικών τραπεζιών εκείνης της εποχής, όπου το φαγητό αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από τη Σμύρνη του παρελθόντος τυπωμένες σε διαφάνειες, η διακόσμηση με χαρακτηριστικά αντικείμενα του σμυρναίικου τραπεζιού και συνολικά η αισθητική του εστιατορίου, αποπνέουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ιστορικής αυτής πόλης, διατηρώνητας ωστόσο και μια σύγχρονη αίσθηση.

Η εκδήλωση των εγκαινίων του εστιατορίου πραγματοποιήθηκε παρουσία celebrities, στελεχών των media, καθώς και εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Η Μαρία Καβογιάννη, ο Μύρωνας Στρατής, ο Κοσμάς Κουμιανός, η Μυρτώ Κάζη, η Άννα Πρέλεβιτς, ο Γαβριήλ Νικολαϊδης και ο Φώτης Βαλλάτος ήταν μερικοί από τους επώνυμους που έδωσαν το παρών σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή.

Το pop up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου έχει ανοίξει και θα λειτουργεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Το εστιατόριο απευθύνεται σε κατόχους καρτών Mastercard, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν δύο επιπλέον ανεκτίμητες εμπειρίες, αποκτώντας τες μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα priceless.com/Greece: ένα Masterclass με τη Νένα Ισμυρνόγλου σχετικά με τη σμυρναίικη κουζίνα και τη γαστρονομική της παράδοση, καθώς και μια ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολουθούμενη από δείπνο στο pop-up εστιατόριο.

Η Λουκία Χωραφά, Head of Marketing & Communications της Mastercard, για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα ανέφερε σχετικά: «Στη Mastercard, είναι βασικός σκοπός μας να φέρνουμε κοντά τους ανθρώπους με όσα αγαπούν και να προσφέρουμε στους κατόχους των καρτών μας διαρκώς ευκαιρίες να απολαμβάνουν ανεκτίμητες εμπειρίες, σε διαφορετικούς τομείς. Ένας τομέας από αυτούς είναι αυτό της γαστρονομίας, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουλτούρα. Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την ολοκλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τη σχετική έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το pop-up εστιατόριο «Βεγγέρα στη Σμύρνη» και να αναβιώσουμε τα εμβληματικά τραπέζια των Ελλήνων της ιστορικής αυτής πόλης, σε συνεργασία με τους ειδικούς του Γαστρονόμου. Ελπίζουμε ότι όλοι θα απολαύσουν αυτό το νοερό ταξίδι στη γεύση, στη μνήμη και την ιστορία όσο το απολαύσαμε εμείς».

Κρατήσεις για το pop up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου μπορούν να γίνουν online στο benaki.org/smyrnirestaurant ή τηλεφωνικά στο 698-16.92.689.