Μενού
eyrokoinoboylio
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ορθότατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία αναστολή των διεργασιών για άρση των θεωρήσεων για το Κατάρ. Το λόμπινγκ για επίτευξη στρατηγικών και πολιτικών στόχων επιλέγεται από πολλά κράτη και πληρώνεται αδρά. Ίσως τιμές που για τη δική μας κουλτούρα φαντάζουν υπέρογκες να αποτελούν λογική αμοιβή για άλλες περιοχές επιβάλλεται όμως τα συμβόλαια που υπογράφονται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας και να σέβονται τους όρους της αγοράς. 

Κάθε ευρωπαϊκή απόφαση για οριστική άρση των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ διέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες του Κόλπου προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες και επιβεβλημένες διαδικασίες, όπως συνέβη με τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η άμεση αντίδραση του ΕΚ με αφορμή τη σχέση Κατάρ και ευρωπαϊκού λόμπυ μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε αντίστοιχη ταχύτατη ενεργοποίηση των Ευρωπαίων νομοθετών για να αντιμετωπισθεί επιτέλους οριστικά το θέμα της παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το Κοινοβούλιο παρά τα συνεχή ψηφίσματά του για την τουρκική παρανομία:

  1. Δεν ζήτησε επιμόνως και επιτακτικά άμεση αναστολή όλων των χρηματοδοτήσεων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς την Τουρκία. Στην Κύπρο παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τη δύναμη κατοχής, αλλά δυστυχώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν απαιτεί επί μισό αιώνα απόλυτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία  
  2. Δεν κατάργησε την Επιτροπή φιλίας με το τουρκικό Κοινοβούλιο
  3. Δεν διέκοψε τις επαφές με τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες και την τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γαλλική πόλη.
  4. Δεν απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απολογηθεί για τη μακροχρόνια ανοχή της στην περιορισμένη εφαρμογή του Ενωσιακού Κεκτημένου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  5. Δεν έλεγξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των Συνθηκών στα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς που επιβάλλει η Τουρκία σε χώρα μέλος της ΕΕ.
  6. Δεν πίεσε, με την πολιτική εξουσία που παρέχουν προς το ΕΚ οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει στην Άγκυρα σεβασμό του μέλους της κάθε φορά που η Τουρκία προσερχόμενη στις ενταξιακές συνομιλίες δηλώνει δημόσια ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρεται στον Πρόεδρο της χώρας απαξιωτικά αποκαλώντας τον Πρόεδρο κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ «εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης».
  7. Δεν απέκλεισε από συνομιλητές βουλευτών, Επιτροπών και του Προεδρείου τους λομπίστες των τουρκικών συμφερόντων.
  8. Δεν επέβαλε δημοκρατικό έλεγχο στην Επιτροπή της ΕΕ για τη διαρκή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που έχει επιβάλλει αυταρχικά η Τουρκία, θίγοντας ζωτικά συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Στο έδαφος, στις θαλάσσιες ζώνες, στον αέρα και το διάστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Άγκυρα διατηρώντας καθεστώς πολέμου στερεί πόρους από τους κύπριους και ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Κυρίως στα θέματα  ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας η στάση ανοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι του βιασμού του Δικαίου των Θαλασσών, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προβληματίζει ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η στιγμή ενδείκνυται για δραστηριοποίηση των λαών της Ευρώπης δια του ΕΚ προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας των Συνθηκών και τεχνικός Σύμβουλος της θεσμικής Ένωσης, να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη. Από την ημερομηνία που μία δειλή Ευρώπη «αυτοευνουχίσθηκε» πολιτικά και θεσμικά, αποδεχόμενη μερική εφαρμογή του κεκτημένου σε κράτος μέλος, κατ΄ απαίτηση της Τουρκίας, έχει παρέλθει μισός αιώνας αλλαγών των διεθνών συσχετισμών, μισός αιώνας αθέτησης των συμφωνημένων από την πλευρά της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπεται να ανέχεται απομειώσεις και εκπτώσεις στη λειτουργία της Δημοκρατίας με αφορμή την προεκλογική «ένταση» που προκαλούν εσκεμμένως αυταρχικά καθεστώτα.

Εκκωφαντική η πολιτική αδιαφορία του ΕΚ ως προς τις συνεχιζόμενες κατάφωρες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, απογοητευτικότερη η επίμονη διατήρηση σχέσεων μελών του με λομπίστες τουρκικών συμφερόντων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα, την ενεργειακή και κυρίως τη συνολική πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA