Μενού
nayagio
Φωτογραφία αρχείου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ίδια στιγμή που η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» φαίνεται σε πρώτη φάση να επηρεάζει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι σύγχρονοι δουλέμποροι που δρουν ανεξέλεγκτα στις ακτές της Μικράς Ασίας συνεχίζουν το έργο τους και προσπαθούν να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες προς το πλησιέστερο ελληνικό νησί. Τελευταία έβαλαν στο «στόχαστρο» τους τη Σάμο. Ενα κομβικό ερώτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη διπλωματία μπορεί να επηρεάσει και την εικόνα στο Αιγαίο με τις ανά διαστήματα «ναυμαχίες» μεταξύ σκαφών ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τότε που έγιναν οι σεισμοί στη νοτιοδυτική Τουρκία δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο στο Αιγαίο με την εμπλοκή τουρκικής ακταιωρού… 

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει επισκέψεις Αρχηγού Τουρκικής Ακτοφυλακής στον Πειραιά και αντιστοίχως του Έλληνα Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα… Αν θυμάμαι καλά αυτό συνέβη τη χρονική περίοδο 2018 – 2019 και έκτοτε… τίποτα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων των δυο Σωμάτων ωστόσο η συμπεριφορά των Τούρκων λιμενοφυλάκων στο Αιγαίο αν μη τι άλλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδειχνε να προσαρμόζεται στην ακραία ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης που επιδιώκει εντάσεις και ένα «θερμό επεισόδιο».

Κανείς δεν γνωρίζει εάν πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι που αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών επαναληφθούν οι εντάσεις κοντά στα ελληνικά νησιά.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή καθώς καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με λέμβους γεμάτες με πρόσφυγες και μετανάστες και καταγράφουν την «απουσία» των τουρκικών ακταιωρών… Όπως σημειώνουν κατά μέσο όρο καταγράφουν να προσεγγίζουν την «οριογραμμή» στο Αιγαίο λέμβοι που μεταφέρουν συνολικά περίπου 100 άτομα. 

Παράλληλα όμως είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις ενδεχόμενες νέες προκλήσεις των Τούρκων συναδέλφων τους, οι οποίοι μετά από κάθε επεισόδιο προσπαθούν στη συνέχεια να κάνουν το άσπρο μαύρο λέγοντας ότι εκείνοι παρενοχλήθηκαν και μάλιστα να υποστηρίζουν προκλητικά ότι όλα αυτά συνέβησαν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων… 

Παρά το γεγονός πάντως ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος, με προϋπολογισμό πάνω από 600 εκατ. ευρώ. «Έχουμε παραλάβει 24 νέα σκάφη, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα παραλάβουμε 74 νέα σκάφη» τόνισε ο υπουργός. Που σημαίνει μεγαλύτερη «θωράκιση» των θαλασσίων συνόρων. 

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση Τούρκων ναυτικών μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου σημαίας Τουρκίας που προσάραξε δυτικά της Τήλου καθώς ήταν από την πρώτη στιγμή συνεργάσιμοι με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενώ δεν τέθηκε κανένα θέμα για να συνδράμουν στην αποκόλληση του ελληνικά ρυμουλκά.