Μενού
stepsi-karoloy
Στέψη Καρόλου | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η αλήθεια είναι πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι σα να ζούμε σε ρυθμούς από τη σειρά «Τhe Crown» καθώς μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ αλλά και του «δικού μας» τέως μονάρχη Κωνσταντίνου, σήμερα κεντρικό θέμα της επικαιρότητας είναι η τελετή στέψης του Καρόλου.

Και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί όλα όσα σχετίζονται με την ενθρόνιση του «αιώνιου πρίγκιπα» στο επίκεντρο έχει αρχίσει να τίθεται, για ακόμη μία φορά, ο θεσμός της μοναρχίας και όλα όσα αντιπροσωπεύει.

«Και καλά», θα πει κανείς, «ρε φίλε, εδώ στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια πήραμε τις αποφάσεις μας και κλείσαμε οριστικά την πόρτα στη βασιλεία. Τι μας νοιάζει τι γίνεται στην άλλη άκρη της Ευρώπης;». Έλα όμως που μας νοιάζει και μας κόφτει, πόσο μάλλον όταν είδαμε το αδηφάγο ενδιαφέρον των Ελλήνων σε ό,τι είχε να κάνει με τη βασιλική οικογένεια του τέως, την κατάσταση στο Τατόι ή αν γονάτισαν και γιατί οι «γαλαζόαιματοι» κατά τη διάρκεια της κηδείας. Να μην ξεχνάμε και τους γραφικούς που ζητούσαν μετ' επιτάσεως από τον Παύλο να φτιάξει... κόμμα για να φέρει πίσω τη μοναρχία στη χώρα μας.

Έλα όμως που η πραγματικότητα δεν είναι «Crown» και σιγά σιγά επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας με τις (πολλαπλές) εκλογές και τους τσακωμούς στα τηλεοπτικά πάνελ. Τι να πει κανείς όμως για τους Βρετανούς, που η βασιλεία είναι σαν ένας έξτρα έλικας στο DNA τους. Όχι ότι τους επηρεάζει σε κάποιο σημαντικό βαθμό. Καθαρά διακοσμητικός είναι ο ρόλος της βασιλείας εκεί στη Γηραιά Αλβιώνα και αν κάποιος κακοήθης κατευθείαν κάνει παραλληλισμό με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εγώ θα σπεύσω να κρατήσω μία κάποια απόσταση...

Εκεί όμως είναι σα να ζουν για τη βασιλική οικογένεια. Πολύωρα ντιμπέιτ (όχι σαν τα δικά μας) σε όλα τα κανάλια για το τι είδους βασιλιάς θα αποφασίσει να είναι ο Κάρολος, αν θα έρθει η Μέγκαν Μαρκλ, σε ποια θέση θα κάθεται ο πρίγκιπας Χάρι, αν θα του μιλήσει ο Ουίλιαμ και πόσα κιλά θα ζυγίζει το στέμμα που θα φορέσει ο νέος μονάρχης. Ποιο «Crown» και κολοκύθια τούμπανα δηλαδή. Μία ώρα σε κάποιο βρετανικό κανάλι και έχουμε φτιάξει καινούριο κύκλο για το Netflix με πιπεράτες λεπτομέρειες για όλα.

Εδώ πρέπει να κάνω μία σημαντική υποσημείωση γιατί με τρώει: Πριν κάποιες εβδομάδες διάβασα (ως γνήσιος κουτσομπόλης και εγώ) το πόνημα του πρίγκιπα Χάρι, ονόματι «Ρεζέρβα» και σοκαρίστηκα. Όπως και να το κάνουμε, άλλο είναι να το φαντάζεσαι και άλλο να μαθαίνεις εκ των έσω το πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός «γαλαζοαίματου» έστω και χρήσιμου μόνο ως «η ρεζέρβα του Διαδόχου». Ο, συμπαθής για μένα, Χάρι μοιράστηκε (ίσως σε βαθμό υπερβολής, ίσως και όχι) τον «πόλεμο» που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται από τους αδηφάγους παπαράτσι, οι οποίοι είναι ικανοί μέχρι και... ξύλο να φάνε για να γίνουν πλούσιοι, και για να είμαι ειλικρινής τον λυπήθηκε η ψυχή μου. Κλείνω την υποσημείωση εδώ.

Επειδή μακρηγόρησα όμως και δεν θα φτάσω ποτέ εκεί που θέλω να καταλήξω, αυτό που μένει είναι το εξής. Πέρα από τη φαντασίωση των πολυτελών στεμμάτων και του «φαίνεσθαι», γεγονός αποτελεί πως την ώρα που ο Κάρολος θα ανακηρύσσεται βασιλιάς, εκατοντάδες άνθρωποι θα διαδηλώνουν λίγα μέτρα πιο μακριά από το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, ζητώντας το τέλος της μοναρχίας, αν και αμφιβάλλω πως θα παίξει ιδιαίτερα στα βρετανικά ΜΜΕ.

Κυρίως η νεολαία έχει αντιληφθεί πως όσο αποχαυνωτικό κι αν είναι το gossip για ό,τι έχει να κάνει με τη βασιλική οικογένεια, είναι σαν ένα ενδιαφέρον έκθεμα σε μουσείο. Καλογυαλισμένο, πομπώδες, ακριβό, με Ιστορία, αλλά... σε μουσείο. Έτσι καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η βασιλεία ως θεσμός πνέει τα λοίσθια και στη Βρετανία πλέον και ο Κάρολος αν είναι έξυπνος, θα κοιτάξει να κρατήσει το χαμηλό προφίλ της μητέρας του μήπως καταφέρει και ο γιος του κάποια στιγμή να γίνει βασιλιάς... Αν δεν τα καταφέρει δεν πειράζει. Έχουμε το «Crown».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA