Μενού
paidiko-kathisma
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μάιος 2023. Άρτα. Μεσημέρι Τρίτης. Ένας πατέρας συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει μέσα στο αυτοκίνητο του κλειδωμένο ένα μωρό 5,5 μηνών. Οκτώ ώρες μετά όταν ανοίγει την πόρτα το βρίσκει νεκρό.

Είναι η στιγμή που λες «να ανοίξει η γη να με καταπιεί». Είναι η στιγμή που λες «μακάρι ο Θεός να έβρισκε τρόπο να πάρει εμένα αντί για το παιδί».

Κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει πως και γιατί συνέβη αυτή η τραγωδία. Ήταν το άγχος του 37χρονου για να φύγει εσπευσμένα στη Λευκάδα για να αποκατασταθεί βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης καθώς εργάζεται για τον ΔΕΔΔΗΕ και έτσι ξέχασε το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο; Ήταν κάτι άλλο που του είπαν στο τηλέφωνο ή του έστειλαν κάποιο SMS που τον αναστάτωσε ενδεχομένως και οδήγησε το μυαλό του σε άλλα μονοπάτια;

Πλέον κομβικό ρόλο θα έχουν οι ψυχολόγοι και στους δυο γονείς καθώς και η μάνα του παιδιού ζει τις δικές της δραματικές στιγμές. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα καταφέρουν να αποκτήσουν τις ψυχικές δυνάμεις που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Θεωρώ πάντως πως κανείς γονιός δεν θα έκανε τέτοιο κακό στο παιδί του. Κατά διαστήματα έχουμε διαβάσει για περιπτώσεις όπου μετά από ένα διαζύγιο ένας από τους δυο γονιούς αρπάζει το παιδί ή το κακοποιεί. Αλλά εδώ μιλάμε για κάτι διαφορετικό.

Απαντήσεις φαντάζομαι θα πάρουμε κατά την απολογία του πατέρα στον ανακριτή την Παρασκευή ωστόσο όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εγκληματική αμέλεια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση μου έφερε στο μυαλό κάτι που μου έλεγε παλαιότερα στέλεχος της Τροχαίας για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας. Μια επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, κάτι που άκουσαν στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι και τους αναστάτωσε, ακόμα και μια δυσάρεστη για αυτούς είδηση που ακούν στο ραδιόφωνο μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή. Να οδηγούν νευρικά. Να μην έχουν τα αντανακλαστικά να αντιδράσουν άμεσα.

Η τραγωδία στην Άρτα σίγουρα έχει σοκάρει τον κόσμο λόγω της ηλικίας του θύματος αλλά και του τρόπου με το οποίο έχασε τη ζωή του. Γιατί μέσα στο αυτοκίνητο αναπτύσσονται θερμοκρασίες υψηλές και η ειρωνεία είναι πως κανείς διερχόμενος δεν άκουσε το κλάμα του και κανείς διερχόμενος δεν το αντιλήφθηκε γιατί το αυτοκίνητο είχε φιμέ τζάμια. Επίσης ουδείς από τον βρεφονηπιακό σταθμό δεν πήρε τηλέφωνο την μητέρα να επισημάνει την απουσία του παιδιού. Ένας συνδυασμός παραγόντων που μας κάνει να έχουμε πάντα το νου μας στα παιδιά είτε τα μεταφέρουμε είτε ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτά.