Μενού
brixelles2
  • Α-
  • Α+

«Είναι σαν μια Πελοπόννησος, στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά με δέκα εκατομμύρια κατοίκους. Οι περισσότεροι μιλάνε τρεις γλώσσες από το σχολείο», μου λέει ο Έλληνας οδηγός ταξί που με πηγαίνει από το αεροδρόμιο του Σαρλερουά, προς τις Βρυξέλλες, όταν του ζητώ να μου περιγράψει το Βέλγιο με μια πρόταση. Και δεν έχει και τόσο άδικο.

Το Βέλγιο έχει περίπου 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι ζουν σε μια έκταση περίπου 30.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η  Πελοπόννησος εκτείνεται σε 21.439 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Οι δύο βασικές γλώσσες είναι τα γαλλικά και τα ολλανδικά, ενώ υπάρχει και μια μειονότητα γερμανόφωνων.

Η φλαμανδική διάλεκτος, που θεωρείται συγγενική της ολλανδικής γλώσσας, ομιλείται κυρίως στα βόρεια της χώρας. Όλοι οι Βέλγοι όμως, γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά, κάτι που κάνει πολύ εύκολη την πρώτη επαφή του κάθε ταξιδιώτη με την πόλη. Όπως και τη δική μου. Επιχείρησα παρακάτω, να καταγράψω τις Βρυξέλλες σε 30 προτάσεις, που εμπεριέχουν σκόρπιες σκέψεις, πληροφορίες, και ότι άλλο μπορεί να σου χρειαστεί, λίγο πριν το πρώτο σου ταξίδι σε μια από τις πιο κοσμοπολίτικες περιοχές της Ευρώπης.

Πάμε;

30. Πατάτες, τηγανισμένες σε λίπος κρέατος. Τις βρίσκεις σε κάθε πλατεία, συνήθως σε καντίνες, τις οποίες τις σερβίρουν συνοδεία της αγαπημένης σου σος. Είναι το εθνικό τους junk food, ενδείκνυται σαν «καύσιμο» μετά από ατέλειωτες ώρες βόλτας στα πάρκα, στα μουσεία ή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

29. Μουσεία, τουλάχιστον 80, σε όλη την πόλη. Το μουσείο αφηρημένης τέχνης του Ρενέε Μαγκρίτ έγινε το προσωπικό μου αγαπημένο. Αναζητήστε το.

28.Μύδια (moules frites). Το πιάτο που μπορείς να απολαύσεις σε εστιατόρια, αν επιθυμείς «κάτι βελγικό» σε φαγητό.

brixelles
midia

27. Η πόλη αγαπάει την τέχνη, και την ελεύθερη δημιουργική έκφραση. Τα γκραφίτι στους τοίχους των δημοσίων κτιρίων και τα εικαστικά «μήλα» στις ταράτσες, είναι από άλλο πλανήτη! 

bruxelles
brixelles5

 (στα αριστερά της φωτογραφίας, πάνω από την κινηματογραφική αφίσα, ένα «μήλο» ξεπροβάλλει!)

26. Τα μουσικά φεστιβάλ είναι αμέτρητα και ασταμάτητα. Η πόλη προσελκύει από indie ανερχόμενα ονόματα μέχρι σταρ, όπως ο The Weeknd και η Beyonce.

25. To τραμ διασχίζει υπέργειες και υπόγειες διαδρομές, σε εντυπωσιακά μικρούς χρόνους.

24. Οι οδηγοί των ΜΜΜ δεν λυπούνται το γκάζι. ΚΡΑΤΗΣΟΥ.

23. Ναι, θα βρεις πάρα πολλά μαγαζιά με σοκολάτες, όμως η βάφλα με τη νουτέλα από τον καντινιέρη της πλατείας, είναι η ζεστή «κουβέρτα» που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Θυμήσου να πάρεις σοκολάτες σαν αναμνηστικά δώρα. 

22.Ο Manneken Pis, το αγόρι που ουρεί, είναι ένα σύμβολο της πόλης.

brixelles3

Μπορείς να τον βρεις ως γκραφίτι, μπορείς να τον βρεις και στη φυσική του τοποθεσία. Ο Manneken Pis είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τοπόσημα των Βρυξελλών, όπως η «τρολιά» που τον συνοδεύει, με τους Βέλγους που τον ντύνουν (ή έστω την ρεπλίκα του, που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης) με κάθε πιθανή και απίθανη ενδυμασία!

 
20. Αποστάσεις. Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν! Το σιδηροδρομικό δίκτυο αυτής της μικροσκοπικής πόλης ευνοεί σαφέστατα τους εκδρομείς. Η Μπριζ απέχει μια ώρα με το τρένο, η Γάνδη περίπου 45', το Άμστερνταμ περίπου τρεις ώρες.
 
19. Η πόλη είναι «διαιρεμένη» στα δύο: Υπάρχει το πιο λαϊκό κομμάτι της πόλης, με μικρά μαγαζιά από Τούρκους, Ιρανούς, Μαροκινούς, και το πιο "glamorous", αυτό που περιέχει το Ευρωκοινοβούλιο, και τις έδρες γνωστών πολυεθνικών εταιρειών.    

18. Ελληνικά γλυκά στις Βρυξέλλες; Κι όμως υπάρχουν!

koulepis
Nikolas Koulepis Patisserie - Facebook page

Στο μαγαζί του Νικόλα Κουλέπη μπορείς να βρεις από μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, ως και μπακλαβά, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα και καταΐφι! Επιπλέον, ο Έλληνας ζαχαροπλάστης διατηρεί και φούρνο, που βγάζει καθημερινά ζεστές πίτες και ψωμιά.

Μπήκαμε στο μαγαζί του, και όπως μπορείς να καταλάβεις, κάθε ταψί με σιροπιαστά, γινόταν αμέσως ανάρπαστο. 

17. Θραύσματα ιστορίας. 

brixelles2

Η συνταγματική μοναρχία του Λεοπόλδου, η κατοχή από τους Άγγλους, η εισβολή των Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεταπολεμική ανεξαρτησία. Η πόλη είναι γεμάτη από μνημεία, που υπογραμμίζουν με μελανά χρώματα την ταραχώδη ιστορία της. 

bruxelles5

16. Bande dessinée

brixelles

Δηλαδή τα κόμικς, που μπορείς να τα βρεις σε ένα σωρό μαγαζιά. Ο ΤενΤεν, ο Αστερίξ και πολλοί ακόμα ήρωες με περισσότερο «τοπική» φήμη, ζωντανεύουν τόσο στις σελίδες των περιοδικών, ακόμα και στους δρόμους!

15. Πάρκα, μικρές ανάσες από την ένταση της πόλης. 

παρκο βρυξελλες

14. Λαχανάκια Βρυξελλών. Δεν είδα κάπου, δεν γνωρίζω γιατί. Μάλλον η φήμη τους έχει πέσει;

13. Κορεάτικα, βιετναμέζικα, ινδικά, ιταλικά εστιατόρια, αυτά θα αναζητήσεις για καλό και προσιτό οικονομικά, φαγητό.

12. Μπαρ, καφέ, μπραντς: Λίγες, ως και ανεπαίσθητες διαφορές με αυτά που συναντάς στα αντίστοιχα ελληνικά μαγαζιά. Στα συν φυσικά, οι απερίγραπτες σοκολάτες και οι καφέδες με γνήσιο, αρωματικό αφρόγαλα, που θα βρεις παντού (στις ίδιες, σχεδόν, τιμές, με τα ελληνικά καφέ). 

11. Διαβάσεις πεζών. Ναι, καλά θυμάσαι, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, έτσι και στις Βρυξέλλες, ο οδηγός, βλέποντας τον πεζό  έστω να πλησιάζει προς τη διάβαση, φρενάρει ακαριαία. 

10. Ευγένεια. Ναι, υπάρχει και εδώ στο σέρβις, αν και με λίγο πιο «είμαστε το κέντρο του κόσμου» μπλαζέ ύφος. 

9. Τρόπος ζωής. Ο μέσος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 3.000-3.500 ευρώ μηνιαίως. Οι μισθοί αυξάνονται τιμαριθμικά, ανάλογα με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. Το μέσο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρισμού μηνιαίως, κυμαίνεται στα 600 ευρώ, η αποκομιδή απορριμάτων στα 197 ευρώ (μέσα στον λογαριασμό κάθε ενοικιαζόμενης οικίας).

Τα έξοδα του κάθε μήνα για το σουπερμάρκετ μιας οικίας στην οποία ζουν δύο άτομα, ανέρχονται στα 240-260 ευρώ. Το ενοίκιο για μια κατοικία δύο υπνοδωματίων, ανέρχεται στα 900-1200 ευρώ.

8. Παλάτι των Τεχνών, γνωστό και ως BOZAR. Ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο, που χτίστηκε εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το Pensionnat Heger, το σχολείο θηλέων που σπούδαζαν οι αδελφές Μπροντέ.

7. Παραπάνω, μιλήσαμε για πάρκα και όμορφες εικόνες. 

bruxelles3

6. Ρομάντζο: Θέλεις να βγεις ραντεβού με το ταίρι σου στις Βρυξέλλες τον χειμώνα; Υπάρχει η λύση!

5. ΣΠΙΤΙ. ΔΩΜΑΤΙΟ, ΜΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ, μετά την βόλτα σας. Μαζί με ένα νόστιμο κρασί.

4. Τι γίνεται τελικά με τις σοκολάτες; 

3. H απάντηση, αν επιθυμείς να δώσεις περίπου 25-35 ευρώ για ένα κουτί με γύρω στα 10 σοκολατάκια, είναι ο Πιέρ Μαρκολινί και τα καταστήματα του, που μοιάζουν με κοσμηματοπωλεία, αλλά αυτό που πουλάνε είναι η πιο γκουρμέ σοκολάτα των Βρυξελλών, πραγματικό, γαστρονομικό κόσμημα.

2. Σε κάθε περίπτωση, οπουδήποτε στο Βέλγιο, ακόμα και σε ένα σουπερμάρκετ, βρίσκεις γευστικότατες σοκολάτες.

1. Το μέγα ερώτημα: Πού να πάω εκδρομή; 

mpriz
mpriz4

Υπάρχει ο αστικός μύθος ότι η Γάνδη είναι πιο «νεανική» και η Μπριζ πιο «συμβατικά τουριστική». ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η Μπριζ είναι πανέμορφη, και ενδείκνυται για ένα πρώτο ταξίδι μακριά από τις Βρυξέλλες. Η Γάνδη μπορεί να ακολουθήσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA