Μενού
Παραβάν στις δημοτικές εκλογές
Παραβάν στις δημοτικές εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αυτό ωστόσο που δεν επισημάνθηκε ήταν η μεγάλη αποχή που άγγιξε το 60% που σημαίνει ότι οι κατά τόπους δήμαρχοι δεν εκφράζουν επί της ουσίας το σύνολο των ψηφοφόρων της περιοχής τους αλλά μόνο αυτούς που επέλεξαν να πάνε στην κάλπη στον 2ο γύρο.  

Θεωρώ πως η ανησυχητική αύξηση της αποχής πρέπει να προβληματίσει και έδειξε πως πολλοί έβγαλαν την «υποχρέωση» στον 1ο γύρο «σταυρώνοντας» τον γείτονα, τον συγγενή, τον γνωστό οπότε το θεώρησαν περιττό να πάνε να ψηφίσουν απλά και μόνο παράταξη στον 2ο γύρο. 

Σε άλλες περιπτώσεις θεώρησαν πως δεν κινδυνεύει στον 2ο γύρο ο δικός τους υποψήφιος οπότε προτίμησαν να μην πάνε «γιατί θα πάνε άλλοι» και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι «αντίπαλοι». 

«Σύμμαχος» όσων επέλεξαν την αποχή και ο πολύ καλός καιρός κάνοντας πολλούς να σκεφτούν εάν οι κάλπες στήνονταν σε παραλιακά καφέ ή εστιατόρια μπορεί να είχε πιο αυξημένο ποσοστό αποχής. 

Σχεδόν κανείς από τους υποψήφιους δεν προσέγγισε τη νέα γενιά. Μια γενιά που ξυπνά και κοιμάται με το tik tok αλλά παράλληλα θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία που ζουν. Ας μην ξεχνάμε την σημαντική συνεισφορά νέων σε ηλικία ατόμων στις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι νέοι θέλουν περισσότεροι προσοχή. Οι νέοι θέλουν να τους ακούν και να μην τους υποδεικνύουν εάν και τι θα ψηφίσουν. Επιπλέον αρκετοί είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται καν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε γιατί «όλοι το ίδιο είναι» είτε γιατί τους έχει κυριεύσει η απογοήτευση. 

Σε κάθε περίπτωση ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουν οι κατά τόπους δήμαρχοι είναι να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά προς την αυτοδιοίκηση. Είναι τραγικό να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το όνομα του δημάρχου ή των αντιδημάρχων. 

Επίσης ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξετάσει κυβέρνηση και εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να ρυθμιστεί το που ψηφίζει ο πολίτης. Δεν γίνεται πχ να διαμένει στην Αθήνα και να έχει δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη. 

Θα πρέπει να ψηφίζει εκεί που μένει. Γιατί έχει καλύτερη εικόνα των προβλημάτων της περιοχής και άρα μπορεί να κρίνει εάν τον εκφράζει κάποιος υποψήφιος.

 Το ισχύον καθεστώς ευνοεί και την διαπλοκή καθώς ο ψηφοφόρος επιλέγει να έχει τα δικαιώματα του εκεί που είναι και τα όποια «συμφέροντα» του. 

Επιπλέον θα πρέπει να επανεξεταστεί ενδεχομένως η υποχρεωτικότητα της ψήφου καθώς το ισχύον καθεστώς της ελεύθερης βούλησης ευνοεί τα υψηλά ποσοστά της αποχής. Μέχρι τις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεσολαβούν πέντε χρόνια. Ας είναι χρόνια δημιουργικά για τις τοπικές κοινωνίες.   
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA