Μενού
Εθνική Οδός
Εθνική Οδός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Λίγο πριν ο κεντρικός παρουσιαστής ή παρουσιάστρια μας καληνυχτίσουν, μας έκαναν γνωστή και την «λίστα αίματος» με τα θανατηφόρα ατυχήματα της ημέρας. Μια λίστα που γίνονταν σοκαριστική μεγάλη σε εορταστικές περιόδους όπως αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου. 

Εκατοντάδες τα θύματα που άφησαν την τελευταία τους ανάσα στην άσφαλτο, χιλιάδες οι άνθρωποι που δεν έφυγαν από την ζωή αλλά την έζησαν με αναπηρία έχοντας χάσει κάποιο μέλος του σώματός τους.

Τα αυτοκίνητα που δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά, η έλλειψη οδικής παιδείας ακόμη και όσο αφορά την ζώνη ασφαλείας, αλλά και οι κακής ποιότητας δρόμοι, ένα εξαθλιωμένο οδικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, ήταν τα βασικά αίτια ενός άνευ προηγουμένου φόρου αίματος.

Ολόκληρα «χωριά» χάνονταν κάθε χρόνο... Ποιος άλλωστε ξεχνάει το ακόμη πιο μακάβριο θέαμα σε δρόμους όλη της χώρας, με τα καντηλάκια παραπλεύρως να θυμίζουν πως εκεί κάποιοι άνθρωποι άφησαν την ζωή τους σε έναν... ανορθόδοξο πόλεμο.

Αυτούς τους δρόμους προφανώς όλοι τους έχουν δει με τα μάτια τους. Το ίδιο και ο υπογράφων. Ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν το μεσημέρι της Παρασκευής διάβασα, εδώ στο Reader, τις 20 δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έγιναν γνωστές στην Βουλή διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Προφανώς και κάθε μια από τις 20 θα έχει την δική της ξεχωριστή σημασία και θα βάλουν... λιθαράκι σε αυτό που λέμε «αφάλεια και εξυπηρέτηση του πολίτη». Θα σταθώ σε δύο που έχω προσωπική εικόνα και εμπειρία. Στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και στην οδική σύνδεση Αμβρακίας – Ακτίου.

Ο πρώτος είναι εδώ και δεκαετίες χαρακτηρισμένος ως δρόμος -καρμανιόλα. Δρομος που δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους με τις καλλιέργειες σε Αχαΐα και Ηλεία, αλλά πρόκειται και για ένα τουριστικό δρόμο. Χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε καλοκαίρι έχουν προορισμό τα τουριστικά μέρη στις ακτές του Ιουνίου πελάγους.

Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες τα τροχαία όλα τα χρόνια που πέρασαν. Δεν πάει πίσω όμως και... η ιστορία που αφορά την σύνδεση Αμβρακίας μα το Άκτιο. Μέχρι τώρα όσοι επιθυμούσαν να μεταβούν από την Αιτωλοακαρνανία προς την Πρέβεζα περνούσαν μέσα από την Αμφιλοχία και ακολουθούσαν ένα δρόμο... φιδάκι παράλληλα του Αμβρακικού κόλπου.

Ενός δρόμου επίσης με δεκάδες καντηλάκια και αιματοβαμμένες ιστορίες. Τώρα αυτό αλλάζει και χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών, αλλά και τουρίστες δηλώνουν ανακουφισμένοι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς.

Προφανώς αυτό δεν μπορούν να το πουν όσοι έχασαν σε αυτούς τους δρόμους αγαπημένα πρόσωπα. Όμως ναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έτσι ώστε ποτέ ξανά αυτοί οι προορισμοί να μην είναι γνωστοί ως «οι δρόμοι με τα καντηλάκια».


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA