Αθλητισμός
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βία στα γήπεδα: Επαναφέρει το «ιδιώνυμο» ο Αυγενάκης - Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις οπαδών

Τα μέτρα με τα οποία η πολιτεία θα «χτυπήσει» τον χουλιγκανισμό και τη βία στα γήπεδα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Πρόκειται για μέτρα που είτε έχουν ήδη θεσπιστεί είτε προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η επαναφορά του «ιδιώνυμο». Ενός μέτρου που εφαρμόστηκε στον αθλητισμό πριν από 15 χρόνια, από τον Γιώργο Ορφανό, αλλά καταργήθηκε από τον διάδοχό του, Γιάννη Ιωαννίδη.

Ουσιαστικά με αυτό το μέτρο οι ποινές οι οποίες θα επιβληθούν για περιστατικά βίας στα γήπεδα δεν θα μπορούν να ανασταλούν.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Πιπιλή, ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «θα εθελοτυφλούσαμε αν λέγαμε ότι ο χουλιγκανισμός θα εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να αναγνωριστεί όμως, ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης και κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουμε κάνει άλματα προόδου. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία ώστε με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων, να φέρουμε πραγματικές συνθήκες ασφαλείας εντός των γηπέδων.

Μπορεί η πανδημία να πάγωσε την καθημερινότητά μας και όσα θεωρούσαμε δεδομένα, δεν πάγωσε όμως τον ύψιστο σκοπό μας: Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε τα γήπεδα σε όλους τους πολίτες, στις οικογένειες, στους φιλάθλους».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε τις γενναίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους που θεσπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2019 (ν. 4639/2019):

διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων ταυτοπροσωπίας στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθληικών εγκαταστάσεων,

• δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας,

Επέκταση τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση
 
και ανέλυσε τα επιπλέον μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αυστηροποιούν το πλαίσιο, σερ εφαρμογή και των συστάσεων της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA:

επανεισαγωγή στην έννομη τάξη του «ιδιώνυμου». Κάτι που σημαίνει ότι οι ποινές που επιβάλλονται για βιαιοπραγίες οπαδών δεν αναστέλλονται,

εξορθολογισμός του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων ως προς την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για βιαιοπραγίες οπαδών, προκειμένου να τις αναγνωρίζουν, να λειτουργούν νόμιμα και οι ομάδες να μην αποποιούνται των ευθυνών τους,

ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχό τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.