Μενού
  • Α-
  • Α+

Η λέξη που συνοδεύει τα όσα έγιναν το απόγευμα της 29ης Μαΐου του 1985 στις Βρυξέλλες, είναι «τραγωδία». Και δυστυχώς αποτυπώνει πλήρως όλα όσα έγιναν στο «Χέιζελ». Εκεί που 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και που έγινε η αφορμή για να αλλάξουν πολλά τα επόμενα χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε ακόμα: UEFA: Καταργείται το εκτός έδρας γκολ - Επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Η συγκεκριμένα ημέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Όπως και φέτος ήταν προγραμματισμένος ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League). Εκεί θα αναμετριόνταν η Γιουβέντους του Μισέλ Πλατινί, του Γκαετάνο Σιρέα και του Πάολο Ρόσι με τη Λίβερπουλ του Κένι Νταγκλίς, του Ίαν Ρας και του Ρόνι Γουίλαν.

Σε μία περίοδο που άνθισε ο χουλιγκανισμός στα γήπεδα κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας, η βελγική πόλη και το γήπεδο «Χέιζελ» θα βάφονταν με αίμα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου τελικού οπαδοί της Λίβερπουλ παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που τους χώριζαν από τους Ιταλούς φιλάθλους. Εκείνοι θα οπισθοχωρούσαν και το κακό δεν θα αργούσε να γίνει. Κάποιοι συνεθλίβησαν από την πίεση ενώ αρκετοί ακόμα έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένας τοίχος. Ο θλιβερός απολογισμός ήταν 39 άνθρωποι νεκροί (32 Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός) και πάνω από 600 τραυματίες.

Κι όμως το παιχνίδι έγινε κανονικά. Οι αρχές φοβήθηκαν πως αν το τελικός αναβαλλόταν θα υπήρχε νέα έξαρση βίας. Για την ιστορία η Γιουβέντους νίκησε με 1-0 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η τραγωδία, αποτέλεσε την αφορμή για μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις στο ποδόσφαιρο. Η βρετανική κυβέρνηση -υπό την ηγεσία της Μάργκαρετ Θάτσερ- σε συνεργασία με την UEFA απέκλεισαν τις αγγλικές ομάδες για μία πενταετία (εξαετία για τη Λίβερπουλ) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι αγγλικές ομάδες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους. Σαφώς πιο ήπια, καθώς κλήθηκε να παίξει κάποια από τα επόμενα παιχνίδια της κεκλεισμένων των θυρών.

https://www.youtube.com/watch?v=blb7EwqFv_A

Τι έδειξαν οι έρευνες

Η έκθεση που συνέταξε ο παρατηρητής της UEFA Gunter Schneider έριχνε όλη την ευθύνη στους Άγγλους οπαδούς της Λίβερπουλ. Συνολικά η έρευνα των αρχών διήρκεσε 18 μήνες με τη βελγική αστυνομία να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Αποκλειστικά υπεύθυνοι οι οπαδοί της Λίβερπουλ.

Μετά από την έρευνα των Βρετανών συνολικά 34 άτομα συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν με 26 οπαδούς του Λίβερπουλ να κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Τον Σεπτέμβριο του 1987 εκδόθηκαν επίσημα οι κατηγορίες. Αρχικά, όλοι κρατήθηκαν σε βελγική φυλακή, αλλά τους επόμενους μήνες οι δικαστές επέτρεψαν την απελευθέρωσή τους, καθώς η έναρξη της δίκης καθυστέρησε.

Παράλληλα, η τραγωδία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και στην κακή κατάσταση του γηπέδου καθώς αποδείχθηκε πως υπήρχαν δομικά προβλήματα.

Το στάδιο Χέιζελ στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, έγιναν βελτιωτικά έργα που προσέδωσαν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ άλλαξε και η ονομασία και το 1996 φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Μετά το Χέιζελ, οι αγγλικοί σύλλογοι άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για να αφήσουν τους χούλιγκαν έξω από τα γήπεδά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=0F3v0JLT5fA
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA