Μενού
  • Α-
  • Α+

Νάντια Κομανέτσι, ετών 14 και 8 μηνών. Η γυμνάστρια – θρύλος από τη Ρουμανία σαν σήμερα 18 Ιουλίου του 1976 βαθμολογήθηκε με το πρώτο 10άρι στην Ιστορία της γυμναστικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 14 Ιουλίου 1943: Ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος και φίλος του Τζέσε Όουενς, οδηγείται στο θάνατο από το μίσος του Χίτλερ

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν Κομανέτσι σημαίνει γυμναστική ή γυμναστική Κομανέτσι… Το «απόλυτο δεκάρι», η γυμνάστρια που στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 ανατίναξε τους μετρητές βαθμολογίας της Longines και άλλαξε για πάντα τους όρους του αθλήματος. 

https://twitter.com/JogosOlimpicos/status/1414940174866288645?ref_src=twsrc^tfw

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιουλίου 1976. Στο Φόρουμ του Μόντρεαλ διεξάγονται οι αγώνες της ενόργανης γυμναστικής. Στους ασύμμετρους ζυγούς βρίσκεται η ομάδα της Ρουμανίας. Οι μικρούλες αγέλαστες γυμνάστριες ετοιμάζονται για το πρόγραμμά τους.

Μία 14χρονη, σοβαρή αρχίζει σαν ρομπότ. Όλοι ξαφνιάζονται από την ευλυγισία της και την απόλυτη εναρμόνιση του χρόνου και της χάρης των κινήσεών της. Και «τρελαίνει» τους πίνακες. Έρχεται το πρώτο 10άρι κι ακολουθούν κι άλλα. Ο πίνακας όμως γράφει 1,00.Τι είχε γίνει; Τα ταμπλό δεν χωρούσαν τετραψήφιο νούμερο. Το μηχάνημα δεν ήταν προγραμματισμένο για την «τελειότητα».

Το χρυσό, όμως, στους ασύμμετρους ζυγούς δεν ήταν το μοναδικό μετάλλιο που κατέκτησε η Ρουμάνα αθλήτρια με το φωτεινό χαμόγελο μετά τις επιτυχίες, στους Αγώνες του Μόντρεαλ. Κυριάρχησε και στη δοκό, αλλά και στο σύνθετο ατομικό. Με την ομάδα της Ρουμανίας πήρε ασημένιο στο ομαδικό, ενώ αναδείχθηκε τρίτη στις ασκήσεις εδάφους. Ο κόσμος υποδέχεται τη Νάντια Κομανέτσι.

Η Κομανέτσι είχε γεννηθεί το 1961 στο «γκρίζο Ονέστι» κι όπως λένε από μωρό ήταν ευκίνητη. Σε ηλικία 6 χρονών την εντόπισαν οι διάσημοι προπονητές, Μπέλα και Μάρτα Κάρολι και τα υπόλοιπα τα κατέγραψε η Ιστορία στο Μόντρεαλ.  Οι ιστορίες που ακολούθησαν μετά τη λάμψη και τα μετάλλια ήταν σκοτεινές και θλιβερές.

Πίσω από τη λάμψη μια κατάμαυρη ζωή

«Η ζωή μου έγινε κατάμαυρη», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Υπήρξε ερωμένη του γιού του Νικολάι Τσαουσέσκου και «σκλάβα» στα περίεργα γούστα του; Ζούσε σαν βασίλισσα στη Ρουμανία, όταν οι άλλοι πεινούσαν; Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη; Η ίδια δεν παραδέχεται τίποτα.

«Ήμουν δυστυχισμένη το 1978. Δεν αποπειράθηκα, όμως, να αυτοκτονήσω επειδή είδα το αγόρι μου με άλλη κοπέλα. Ζούσα σε ένα διαμέρισμα γεμάτο “κοριούς”. Με παρακολουθούσαν συνεχώς πράκτορες. Έτσι, μια ημέρα τους έδειξα τη χλωρίνη και τους είπα ότι θα αυτοκτονήσω για να γλιτώσω», έχει πει.

Το 1989, με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, του Κονσταντίν Πανέτ, πέρασε λαθραία στην Ουγγαρία, στην Αυστρία και φτάνει στην Αμερική. Άφησε πίσω της μια μεγάλη συλλογή από κούκλες και μετάλλια. Όμως και οι προπονητές της δεν ήταν άγιοι, το αντίθετο μάλιστα…

Ένα βιβλίο – κόλαφος για τους προπονητές

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Stejarel Olaru (Στέγιαρελ Ολάρου) έγραψε στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2020 «Nadia si Securitatea» ότι η θρυλική Ρουμάνα γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι – το πρώτο άριστα 10 στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976 - συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων που υποχρεώνονταν να λιμοκτονούν μέχρι του σημείου να αναπτύξουν σοβαρές διατροφικές διαταραχές. Χαστουκίζονταν και τους αρνούνταν κάθε ιατρική περίθαλψη, όταν διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με το βιβλίο. Η Κομανέτσι ήταν το πρώτο «θαύμα» του Μπέλα Κάρολι και το «διαβατήριο» για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 1981.

https://www.youtube.com/watch?v=W5267w6VRPk

Ο Κάρολι ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής που οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1984 τη Mary Lou Retton (Μέρι Λου Ρίτον) και ήταν επίσης επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Η σύζυγός του Μάρθα ήταν υπεύθυνη για την ομάδα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1996. Ο Κάρολι ήταν επίσης ο προπονητής της Kerri Strug (Κέρι Στραγκ), που έγινε διάσημη όταν (με έντονη προτροπή του Κάρολι) με τραυματισμένο αστράγαλο καθώς έκανε το τέλειο άλμα που απέδωσε χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Ατλάντα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Κάρολι να μεταφέρει στα χέρια τη Στραγκ στο βάθρο.

Όσα περιγράφονται στο νέο βιβλίο βασίζονται σε αρχεία της μυστικής αστυνομίας του Τσαουσέσκου, Securitate. «Το να λιμοκτονούν οι γυμνάστριες ήταν συνήθης πρακτική από τους Κάρολι», έγραψε ο συγγραφέας. «Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα τα βράδια πριν κοιμηθούν για να τους κόβει την πείνα. Σε κάποιες περιπτώσεις έπιναν νερό από το καζανάκι της τουαλέτας κρυφά, επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν ούτε νερό να πιούν»! 

Η Νάντια Κομανέτσι, σήμερα λίγο πριν κλείσει τα 60 χρόνια της παραμένει μία γοητευτική γυναίκα. Τη βιτρίνα της στολίζουν 9 ολυμπιακά μετάλλια (πέντε χρυσά, τρία ασημένια, ένα χάλκινο) και από Παγκόσμια Πρωταθλήματα δύο χρυσά και δύο ασημένια. Η Κομανέτσι ζει στην Οκλαχόμα, έχει έναν γιο, το δικό της γυμναστήριο, το «Perfect 10», και όλοι μιλούν για την πλούσια φιλανθρωπική δράση της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA