Μενού
  • Α-
  • Α+

Νόβακ Τζόκοβιτς, Κάιρι Ιρβινγκ, Κέλι Σλέιτερ. Είναι μόνο λίγα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του παγκοσμίου αθλητισμού που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και τίθενται σταδιακά εκτός των μεγάλων διοργανώσεων. Με τις χώρες να αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους ανεμβολίαστους, οι αποφάσεις αθλητών που βρίσκονται στην κορυφή είναι ικανές να αλλάξουν τη μοίρα της ιστορίας στα αθλήματα τους.

Με το Αυστραλιανό Οπεν να είναι το πρώτο μεγάλο τουρνουά στο τένις για το 2022 είναι πολύ πιθανό -με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα- να διεξαχθεί δίχως τους κορυφαίους τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης. Το καμπανάκι ήχησε πολύ δυνατά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να απειλείται με αποκλεισμό καθώς είναι δηλωμένη η πρόθεσή του να μην εμβολιαστεί με τον Νο 1 του τένις να βρίσκει νέο σύμμαχο στον πατέρα του που πρόσφατα δήλωσε πως αυτό που γίνεται είναι εκβιασμός προς του αθλητές.

https://twitter.com/SkyNewsAust/status/1465165150768402433?ref_src=twsrc^tfw

Σε ξεχωριστή κατηγορία ανήκουν ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ (No 2) και ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο 4). Και οι δύο δεν έχουν ενημερώσει αν έχουν εμβολιαστεί, καθώς μέχρι πρότινος επιβεβαίωναν πως είναι ανεμβολίαστοι. Αμφότεροι όμως έχουν δηλώσει πως θα είναι τη νέα χρονιά στην Αυστραλία, κάτι που κάνει όλους όσοι ασχολούνται με το άθλημα να εικάζουν πως έχουν εμβολιαστεί.

Ο Τζόκοβιτς, πάντως, είχε δηλώσει πρόσφατα στους New York Times πως δεν είναι γενικά κατά των εμβολίων, αλλά αντιδρά στην προσπάθεια να το κάνουν υποχρεωτικό.

Τεράστιες απώλειες για αθλητές όπως ο Ίρβινγκ

Ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι ενδεχομένως το κορυφαίο όνομα από τους ακριβοπληρωμένους σταρ του ΝΒΑ που δεν εμβολιάζεται και αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Κι όταν μιλάμε για συνέπειες μιλάμε για απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε κάθε παιχνίδι που δεν παίζει χάνει και 380.000 δολάρια κάτι που μεταφράζεται σε 15,6 εκατ. δολάρια χαμένα φέτος αν τελικά δεν ξαναπαίξει.

Ο σούπερ σταρ των Μπρούκλιν Νετς, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει αίσθηση και με τις απόψεις του περί επίπεδης γης και άλλα τέτοια... επιστημονικά, δεν συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα της ομάδας του καθώς στη Νέα Υόρκη (όπως και στο Λος Άντζελες ή στο Σαν Φρανσίσκο) απαγορεύεται σε κάθε ανεμβολίαστο να βρεθεί μεταξύ άλλων σε κλειστούν χώρους ή γυμναστήρια. Δεν μπορεί να προπονηθεί, δεν μπορεί να αγωνιστεί και η μόνη λύση για τον ίδιο ή μάλλον για τους Νετς, φαντάζει η ανταλλαγή σε μια ομάδα που η πόλη της δεν θα έχει ανάλογους περιορισμούς.

Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον Μπράντλεϊ Μπιλ. Το αστέρι των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς που παραμένει ανεμβολίαστος, αλλά η πρωτεύουσα των ΗΠΑ δεν έχει τόσο αυστηρούς περιορισμούς για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Ανάμεσα στους ΝΒΑers που αντιστεκόταν στο εμβόλιο ήταν και ο Καναδός Αντριου Ουίγκινς, των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που όμως το έκανε υπό τον φόβο ανταλλαγής, λόγω νομοθεσίας στο Σαν Φρανσίσκο. 

Πάντως, το ΝΒΑ έχει ανακοινώσει πως το 95% των αθλητών της λίγκας έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Το ποσοστό στην MLB, τη λίγκα του Μπέιζμπολ, έχει φτάσει στο 85% ενώ εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά στο NHL, τη λίγκα του χόκεϊ, όπου μέχρι και πριν από μία εβδομάδα είχαν εμβολιαστεί όλοι οι παίκτες εκτός από έναν!

https://twitter.com/ShamsCharania/status/1441156365578391553?ref_src=twsrc^tfw

«Κίνδυνος» για τον Κέλι Σλέιτερ

Η απόφαση να μην εμβολιαστεί είναι πολύ πιθανό να στερήσει το παγκόσμιο ρεκόρ από τον κορυφαίο σέρφερ στον κόσμο. Ο Κέλι Σλέιτερ, στα 49 του χρόνια, θα είχε την ευκαιρία το 2022 να φτάσει τους 11 παγκόσμιους τίτλους. Ωστόσο η παγκόσμια ομοσπονδία να απαγορεύει από τη νέα σεζόν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να αγωνιστούν. Ανάμεσά τους είναι και ο Σλέιτερ που κατά καιρούς έχει κάνει αίσθηση με τις αντιεμβολιαστικές δηλώσεις του

Αυστραλία και Καναδάς κλείνουν τα σύνορα στους ανεμβολίαστους

Ο χάρτης των σπορ παγκοσμίως αλλάζει σε μεγάλο βαθμό από τη απόφαση κρατών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς να μην επιτρέπουν σε ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε αυτές. Και οι δύο συγκεκριμένες χώρες αποτελούν μέρη των καλεντάρι στα πιο δημοφιλή αθλήματα ενώ το 2022 υπάρχουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα,

«Ακόμα και αν έπαιρναν βίζα, πιθανότατα θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα για μερικές εβδομάδες. Αλλά ας μην το προσωποποιήσουμε. Δεν νομίζω ότι κανένας άλλος (μη εμβολιασμένος) τενίστας ή παίκτης γκολφ ή οδηγός της Formula 1 θα πάρει καν βίζα για να φτάσει εδώ» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους.

https://twitter.com/DanielAndrewsMP/status/1461114694073139200?ref_src=twsrc^tfw

Αλλά και ο Καναδάς που επέτρεπε υπό προϋποθέσεις την είσοδο των ανεμβολίαστων, από τις 15 Ιανουαρίου κάνει ακόμη πιο αυστηρούς τους κανόνες. Η χώρα έχει ομάδες τόσο στο ΝΒΑ όσο και στο NHL οπότε και εκεί αλλάζουν οι συσχετισμοί με όσους εν τέλει δεν εμβολιαστούν να μην μπορούν να αγωνιστούν εκεί.

Οι κανονισμοί, βέβαια, αυστηροποιούνται στις περισσότερες χώρες. Η Μ. Βρετανία επιτρέπει την είσοδο στους ανεμβολίαστους όμως πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες και να έχουν δύο αρνητικά τεστ. Βέβαια στο παρελθόν η χώρα χαλάρωσε τους κανόνες εισόδου για τους αστέρες της Premier League που αγωνίζονται στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια διεθνών αγώνων. Την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ξένοι πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά δεν υπάρχει γενικός κανόνας καραντίνας για τους μη εμβολιασμένους πολίτες που επιστρέφουν.

Μόνο εμβολιασμένοι στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνο

Εμβολιασμένοι υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022. Ιδιαίτερα θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου για να μπορέσουν να διεκδικήσουν πρόκριση. Υπενθυμίζεται πως για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο δεν ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά αποστολές όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ είχαν εμβολιασμένους αθλητές σε ποσοστό που έφτανε και το 85%.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA