ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10/01/2022 08:32

Νόβακ Τζόκοβιτς: Κέρδισε το δικαστήριο, μένει στην Αυστραλία και παίζει στο Australian Open

Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να απελευθερώσει από την κράτηση τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να αποκαταστήσει τη βίζα που είχε ακυρώσει επειδή ο Σέρβος τενίστας δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νόβακ Τζόκοβιτς: Κέρδισε το δικαστήριο, μένει στην Αυστραλία και παίζει στο Australian Open
(Πηγή: AP)
Ανάγνωση:

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βγήκε νικητής στο δικαστήριο για την έγκριση της βίζας του και παραμονής του ουσιαστικά στην Αυστραλία προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open. Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει από την κράτηση και να αποκαταστήσει τη βίζα που είχε ακυρώσει επειδή ο Σέρβος τενίστας δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.

Ενδεχόμενο νέο δικαστήριο

Ενώ το δικαστήριο έκρινε υπέρ του Τζόκοβιτς, ο κυβερνητικός δικηγόρος Κρις Τραν είπε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αυστραλίας για τη μετανάστευση, ο υπουργός έχει εξαιρετικές εξουσίες και διακριτική ευχέρεια να ακυρώσει τις βίζες για οποιονδήποτε λόγο. Ο κ. Τραν δεν διευκρίνισε τους λόγους βάσει των οποίων θα μπορούσε να ακυρωθεί ξανά η βίζα του Τζόκοβιτς.

Ο δικαστής σημείωσε ότι εάν ο υπουργός έπαιρνε αυτή την απόφαση, ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να αποκλειστεί για τρία χρόνια από την Αυστραλία.

Τι ειπώθηκε στο δικαστήριο

Ο αστέρας του τένις είχε περάσει τέσσερις νύχτες σε ένα ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών στην Αυστραλία πριν ξεκινήσει η εικονική ακρόαση γύρω στις 10 π.μ. τοπική ώρα. Ο τενίστας ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να του επιτραπεί η είσοδος επειδή «είχε μολυνθεί πρόσφατα με COVID τον Δεκέμβριο του 2021 και σε αυτή τη βάση... δικαιούταν ιατρική εξαίρεση σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες της αυστραλιανής κυβέρνησης».

Οι δικηγόροι του κατέθεσαν δικαστικά έγγραφα που έδειχναν ότι ο Τζόκοβιτς βρέθηκε θετικός στον COVID-19 τον περασμένο μήνα και ανάρρωσε. Τα αρχεία έδειξαν ότι ο 34χρονος έλαβε μια επιστολή από τον επικεφαλής ιατρό της Tennis Australia στις 30 Δεκεμβρίου «στην οποία καταγράφεται ότι του χορηγήθηκε «ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό κατά του COVID» με το αιτιολογικό ότι είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID».

Ανέφερε ότι το πρώτο θετικό τεστ του Τζόκοβιτς ήταν στις 16 Δεκεμβρίου και, κατά την ημερομηνία έκδοσης, η εξαίρεση ανέφερε ότι ο παίκτης «δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα τις τελευταίες 72 ώρες».

Η πλευρά του αυστραλιανού κράτους ισχυρίστηκε ότι κακώς ο Τζόκοβιτς θεώρησε ως δεδομένη την ελεύθερη είσοδό του στη χώρα επικαλούμενος προηγούμενη νόσησή του με Covid-19.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πέραν της λεπτομερούς παρουσίασης των θέσεων κάθε πλευράς, πιστοποιήθηκε από μαρτυρία αξιωματικού της υπηρεσίας μετανάστευσης ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν προκάλεσε επεισόδιο στο αεροδρόμιο, όταν ενημερώθηκε πως η βίζα του ακυρώνεται. Ενάντια στις φήμες και στην εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί, ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις παρέμεινε ψύχραιμος και συνεργάσιμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ AUSTRALIAN OPEN ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ