Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα από τα πρόσωπα της ελληνικής αποστολής που σημάδεψαν το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη είναι αναντίρρητα ο Απόστολος Χρήστου με τον αθλητή του Ολυμπιακού να περνά σε δύο τελικούς καταφέρνοντας να κατακτήσει την 5η θέση και στα 50 αλλά και στα 100 μέτρα ύπτιο. Μάλιστα, έγινε μόλις ο τρίτος Ελληνας κολυμβητής που προκρίνεται σε δύο τελικούς σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην ίδια διοργάνωση, μπαίνοντας σε ένα κλειστό γκρουπ αθλητών που απαρτίζεται από τον Αρη Γρηγοριάδη, τον Γιάννη Δρυμωνάκο και πλέον τον ίδιο.

Ετσι ο 26χρονος αθλητής συγκαταλέγεται επάξια πλέον στην κατηγορία των μεγάλων κολυμβητών που έχει βγάλει η χώρα μας, ενώ η μικρή του ηλικία αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον και για... πολλά μετάλλια και ρεκόρ ακόμη. Χαρακτηριστικό της συνεχούς ανόδου του είναι πως στη Βουδαπέστη προκρίθηκε στον τελικό των 100μ ύπτιο κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνα με 52.09, αν και είχε την... ατυχία στον τελικό να γίνει η πιο γρήγορη κούρσα στην ιστορία του συγκεκριμένου αγωνίσματος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, με τρεις αθλητές να κατεβαίνουν τα 52 δευτερόλεπτα και τον Ελληνα πρωταθλητή να «αρκείται» στην 5η θέση.

Μία λοιπόν από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας για μετάλλιο στις επόμενες διοργανώσεις ο Απόστολος Χρήστου και το Reader μίλησε μαζί του και του ζήτησε να πει κάποια πράγματα αναφορικά με τις επιδόσεις και τα όνειρά του, τις θυσίες που έχει κάνει για να γίνει πρωταθλητής ενώ απαντά και σε πιο «τζιζ» ερωτήσεις όπως στο τι θα έπραττε αν γινόταν υφυπουργός Αθλητισμού.

Υπάρχει κάποιο γεγονός ή κάποια φράση που σε έκανε να πάρεις πιο «ζεστά» την κολύμβηση και τελικά να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Η συνεχής βελτίωση και το αίσθημα της ευχαρίστησης όταν ανταμείβονται οι κόποι μου είναι αυτά τα στοιχεία που με κάνουν να ασχολούμαι πιο ζεστά με το άθλημα.

Ποια θεωρείς πως είναι η πιο σημαντική σου στιγμή -μέχρι στιγμής- στον αθλητισμό;

Πέρα από τη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και το 2021, το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων το 2014 στα 100μ. ύπτιο.

Και μέχρι πού θεωρείς πως μπορείς να φτάσεις;

Πλέον με την εμφάνιση μου στη Βουδαπέστη ξεπέρασα το όριο που είχα στο μυαλό μου όσον αφορά τις δυνατότητες που έχω σαν κολυμβητής οπότε πιστεύω πως μπορώ να βελτιωθώ ακόμη περισσότερο.

Το να είσαι επαγγελματίας αθλητής όμως προϋποθέτει αρκετές θυσίες και από εσένα αλλά και από τους δικούς σου ανθρώπους. Υπάρχουν πράγματα που σου λείπουν και θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν μπορείς;

Η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει λείψει κάτι γιατί μπορώ να τα κάνω όλα αλλά με μέτρο. Σίγουρα όμως στερούμαι από ελεύθερο χρόνο και οι υποχρεώσεις μου με περιορίζουν.

Τις σπάνιες στιγμές που έχεις ελεύθερο χρόνο, τι σου αρέσει να κάνεις;

Μου αρέσει να βγαίνω βόλτες με τους φίλους μου και να βλέπω ταινίες.

Για ποιους λόγους θα παρότρυνες ένα μικρό παιδί να ασχοληθεί με το άθλημα της κολύμβησης;

Γιατί θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα που μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί αφού του προσφέρει τόσο σωματική όσο και πνευματική υγεία. 

Ποιον Ελληνα και ποιον ξένο κολυμβητή θαυμάζεις περισσότερο;

Από Ελληνες θαυμάζω τον Αρη Γρηγοριάδη και από ξένους τον Michael Phelps.

Αν μπορούσες για μία εβδομάδα να ήσουν υφυπουργός Αθλητισμού, τι θα έκανες για να βελτιώσεις τις συνθήκες για τους αθλητές στην κολύμβηση αλλά και γενικώς;

Θα προσπαθούσα να βελτιώσω τις συνθήκες στα κολυμβητήρια της Ελλάδας γιατί σε πολλές πόλεις οι συνθήκες είναι κακές και αρκετά κολυμβητήρια από αυτά κλείνουν κυρίως λόγω συντήρησης για μεγάλα διαστήματα μέσα στον χρόνο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους κολυμβητές κάθε πόλης.

Εκανες πολύ σημαντικές ατομικές επιδόσεις στη Βουδαπέστη, ενώ στις λεπτομέρειες δεν κατάφερες να κερδίσεις ένα μετάλλιο. Ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος;

Είμαι ευχαριστημένος γιατί ο στόχος μου ήταν δυο τελικοί και δύο ατομικά ρεκόρ. Απ' ότι φάνηκε είχα και τη δυνατότητα για κάτι παραπάνω οπότε έχει μείνει και μια μικρή πίκρα.

Παλιά είχες αναφέρει ότι το πρότυπό σου ήταν ο Αρης Γρηγοριάδης και πως στόχος σου ήταν να πιάσεις τα πανελλήνια ρεκόρ που είχε. Τώρα, όχι μόνο το έχεις πετύχει αλλά έχεις κατεβάσει αρκετά τα ρεκόρ του στα 50μ. και στα 100μ. ύπτιο. Τελικά πόσο γρήγορα μπορεί να πάει ο Απόστολος Χρήστου;

Ελπίζω να καταφέρνω κάθε φορά να βελτιώνομαι έστω και λίγο για να έχω και τη δύναμη να συνεχίζω την προσπάθεια μου.

Στη Βουδαπέστη έγινες μόλις ο τρίτος Ελληνας κολυμβητής -μετά από Γρηγοριάδη, Δρυμωνάκο- που προκρίνεται σε δύο τελικούς σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην ίδια διοργάνωση. Τώρα σειρά παίρνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη τον Αύγουστο. Ποιος είναι ο στόχος σου εκεί;

Στόχος μου για το Πανευρωπαϊκό είναι να βρεθώ στους τελικούς στα 50 και 100 μέτρα ύπτιο και να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση για να διεκδικήσω το καλύτερο αποτέλεσμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA