Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα στη FIBA και την Euroleague ήρθε και πάλι στην επιφάνεια αυτή την εβδομάδα με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων Εθνικών Ομάδων για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, αλλά και της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. με αφορμή αυτό ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, όπως αναφέρει, «οι ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο αθλητικών διοργανώσεων συμπίπτουν με αποτέλεσμα να καθίσταται πρακτικά αδύνατον διεθνείς αθλητές να συμμετάσχουν και στις δύο».

Διαβάστε ακόμη: Βαριά ήττα για την Εθνική από τη Λετονία στο Ηράκλειο και «μπελάδες» για Μουντομπάσκετ

«Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ οδηγεί σε απαξίωση τόσο τις εθνικές ομάδες όσο και το  ίδιο το άθλημα, καθώς οι διεθνείς παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν με τις εθνικές τους ομάδες», σημειώνει στην ερώτησή του, υπογραμμίζοντας ότι «η αδυναμία συνεννόησης για την εναρμόνιση του προγράμματος των διοργανώσεων (καλεντάρι αγώνων) μεταξύ ομοσπονδιών και Euroleague έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την ανάπτυξη του μπάσκετ, υποβαθμίζοντας εν τέλει το άθλημα στα μάτια εκατομμυρίων  φιλάθλων ανά την Ευρώπη».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού», ο κ. Ζαγοράκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «τι μέτρα πρόκειται να λάβει για τη διαφύλαξη του δικαιώματος συμμετοχής των ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών στις εθνικές τους ομάδες» και «με ποιους τρόπους σκοπεύει  να μεσολαβήσει (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ FIBA και Euroleague, η οποία αποδεδειγμένα υπονομεύει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ».