Μενού
  • Α-
  • Α+

«Και στο τέλος, κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»! Στο Μουντιάλ του 1990 και μετά τον αγώνα μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Αγγλίας, ο Γκάρι Λίνεκερ χαρακτήρισε τους Γερμανούς ανίκητους. Αυτή η φράση του όμως, προήλθε από το μύθο που τα «πάντσερ» άρχισαν να χτίζουν σχεδόν μισό αιώνα πριν. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ενα απίθανο, ασύλληπτο και... μυθικό σενάριο έγραψε τον επίλογο στον 5ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ! Η Ιαπωνία έκανε μία ψυχωμένη ανατροπή κόντρα στην Ισπανία (2-1), τερμάτισε πρώτη στον όμιλο και έστειλε πρόωρα τη Γερμανία… σπίτι, για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο! Η Γερμανία επικράτησε μεν 4-2 της Κόστα Ρίκα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τη Μάνσαφτ, καθώς μετά από τη νίκη της Ιαπωνίας επί της Ισπανίας, αποκλείστηκε από τους ομίλους για δεύτερο σερί Μουντιάλ. Ετσι, η Ιαπωνία θα παίξει στους «16» με την Κροατία και η Ισπανία με το Μαρόκο. 

Διαβάστε ακόμη: Euroleague: Ξέμεινε από δυνάμεις στο τέλος ο Ολυμπιακός - Ηττα από την Εφές με 82-71

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 2-1

Τεράστια πρόκριση και, μάλιστα, ως πρώτη του 5ου ομίλου στους «16» του Μουντιάλ του Κατάρ πανηγύρισε το βράδυ της Πέμπτης (1/12) η Ιαπωνία, μετά τη μεγάλη ανατροπή και νίκη επί της Ισπανίας με 2-1 στο «Καλίφα Ιντερνάσιοναλ» της Ντόχα. Οι Ίβηρες «σώθηκαν» και συνεχίζουν στη διοργάνωση... ελέω Γερμανίας, η οποία την ίδια ώρα νικούσε με 4-2 την Κόστα Ρίκα.  Το αποτέλεσμα αυτό έφερε την «φούρια ρόχα» στη 2η θέση του γκρουπ, κάτι που σημαίνει ότι στα νοκ άουτ θα παίξουν με το Μαρόκο (6/12), που πήρε την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο. Οι Ασιάτες θα βρουν απέναντί τους στην επόμενη φάση την Κροατία (2η του 6ου γκρουπ)την ερχόμενη Δευτέρα (5/12).

Το σοβαρό λάθος του Μπουσκέτς στο 8ο λεπτό λίγο έλλειψε να στοιχίσει στην Ισπανία, ωστόσο, το σουτ του Ότι από πλάγια θέση στη μεγάσλη περιοχή πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σιμόν. Στην πρώτη της οργανωμένη επιθετική προσπάθεια στο ματς η Ισπανία πήρε το προβάδισμα με το τρίτο γκολ του Άλβαρο Μοράτα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο στράικερ της Γιουβέντους εκμεταλλεύτηκε τη σέντρρα ακριβείας του Αθπιλικουέτα σηκώθηκε μόνος του στη μικρή περιοχή και με κεφαλιά «εκτέλεσε» τον Γκόντα (1-0).  Με το γκολ αυτό ο 30χρονος επιθετικός έφτασε τα 30 σε 60 συμμετοχές με την «φούρια ρόχα», όντας ο 5ος σκόρερ στην Ιστορία της Εθνικής Ισπανίας, πίσω από τους Νταβίντ Βίγια (59), Ραούλ (44), Φερνάντο Τόρες (38) κιαι Νταβίντ Σίλβα (35). Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Ισπανός που βρίσκει δίχτυα στα τρία πρώτα ματς τελικής φάσης Μουντιάλ, μετά τον Τέλμο Θάρα (Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950).

Μετά το γκολ του Μοράτα δεν σημειώθηκε κάποια κλασική ευκαιρία στο ματς. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, πάντως, είχε τον απόλυτο έλεγχο στην αναμέτρηση και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και σωστές τοποθετήσεις στην άμυνα, δεν επέτρεψε στους Ασιάτες να την απειλήσουν ιδιαίτερα. Ένα-δύο λάθη που έγιναν στην άμυνα των Ιβήρων από την πίεση των αντιπάλων ψηλά δεν έφεραν τους Ιάπωνες σε θέσεις βολής και σε γενικές γραμμές ο Σιμόν είχε ίσως το πιο ήσυχο 45λεπτο στα τρία ματς της φάσης των ομίλων. 

Τα πάνω κάτω έφερε η Ιαπωνία στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους εκμεταλλευόμενη την αμυντική ολιγωρία των Ισπανών. Όπως και με την Γερμανία, μέσα σε 3 λεπτά η ομάδα του Οριγιάσου μετέτρεψε το εις βάρος της 0-1 σε 2-1 με τα γκολ των Ντόαν (48΄) και Τανάκα (51΄). Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, το τέρμα μέτρησε μετά την εξέταση της φάσης από το VAR, που αποφάνθηκε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή (άουτ) στο γύρισμα του Ίτο, αν και από το τηλεοπτικό ριπλέι φάνηκε εντελώς το αντίθετο!  Στο 70΄ σε μία ξαφνική αντεπίθεσή τους οι Ασιάτες έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά το τελείωμα του Μασάνο δεν ήταν καλό και η μπάλα έφυγε άουτ. Παρά την τρομερή πίεση που άσκησε η ομάδα του Λουίς Ενρίκε μετά το γκολ του Τανάκα, δεν δημιούργησε τη μεγάλη φάση στην εστία του Γκόντα μέχρι το 89΄, όταν ο Γκόντυα έκανε διπλή μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Ασένσιο και μετά από δευτερόλεπτα στο σουτ του Όλμο από πολύ κοντά. Η αμυντική λειτουργία των Ιαπώνων ήταν... για σεμινάριο κι απόλυτα δικαιολογημένα οι παίκτες του Οριγιάσου πανηγύρισαν έξαλλα στο φινάλε την πρωτιά και την τεράστια πρόκριση στα νοκ άουτ (δύο νίκες και μία ήττα). 

ΙΑΠΩΝΙΑ (Χαγίμε Οριγιάσου): Γκόντα, Ικατούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Μορίτα, Τανάκα (87΄ Εντο), Ναγκατόμο (46΄ Μιτόμα), Καμάντα (69΄ Τομιγιάσου), Μαέντα (61΄ Μασάνο), Κούμπο (46΄ Ντόαν)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46΄ Καρβαχάλ), Ρόδρι, Πάου Τόρες, Μπάλντε (68΄ Άλμπα), Γκάβι (68΄ Φάτι), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (57΄ Ασένσιο), Όλμο

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-4

Η Γερμανία έκανε το καθήκον της, νίκησε με 4-2 την Κόστα Ρίκα στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 5ο όμιλο αλλά υπολόγιζε χωρίς την... Ιαπωνία, που νικώντας με 2-1 την Ισπανία στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ περάτωσε τις υποχρεώσεις της ως πρώτη. Δεύτεροι στον όμιλο τερμάτισαν οι Ίβηρες στην ισοβαθμία (4 βαθμούς) με τους Γερμανούς, καθώς ήταν (πολύ) καλύτεροι στη διαφορά τερμάτων χάρις στο «τερατώδες» 7-0 επί της Κόστα Ρίκα, στην πρεμιέρα. Στους «16» οι Ιάπωνες θα αντιμετωπίσουν την Κροατία και οι Ισπανοί το Μαρόκο, για μια θέση στα προημιτελικά του Κατάρ 2022, ενώ οι Γερμανοί θα πάρουν αύριο την πτήση για το Βερολίνο, μένοντας εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων για δεύτερη συνεχή διοργάνωση, μετά τη Ρωσία το 2018.

Με την Γαλλίδα ρέφερι Στεφανί Φραπάρ να γράφει Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αγώνα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου 92 χρόνια και 942 αγώνες μετά το πρώτο Μουντιάλ, οι Γερμανοί προσπάθησαν εξαρχής να «πιάσουν από το λαιμό» τους Κοσταρικανούς στο «Αλ Μπαΐτ» της Αλ Κορ, πιέζοντας ασφυκτικά. Ο Μίλερ είχε μια κεφαλιά-ψαράκι μόλις άουτ στο 9΄, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Ράουμ έβγαλε τη σέντρα και ο Γκνάμπρι με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τη «Μάνσαφτ», που συνέχισε να κυριαρχεί σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, να έχει την κατοχή και να κυριαρχεί ολοκληρωτικά, με τον Μουσιάλα να πλασάρει άουτ στο 36΄ και τον Γκνάμπρι να αστοχεί ελάχιστα στο 40΄. Οι Λατίνοι σε αυτό το διάστημα φάνηκαν μόλις στο 43΄, όταν από λάθος της άμυνας ο Φούλερ δεν κατάφερε να νικήσει τον Νόιερ. Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, οι Γερμανοί κατέβασαν ταχύτητα και στο 58΄ η Κόστα Ρίκα ισοφάρισε με τον Τεχέδα σε ασταθή απόκρουση του Νόιερ μετά από κεφαλιά του Γουότσον.

Στο 61΄ τα «πάντσερ» είχαν δοκάρι με τον Μουσιάλα, ο οποίος είδε και δεύτερη προσπάθεια να σταματά στη δοκό, επτά λεπτά αργότερα! Ενάντια στη ροή του αγώνα η Κόστα Ρίκα πήρε προβάδισμα στο 70΄ με τον Βάργκας, αλλά δεν χάρηκε για πολύ το προβάδισμα, αφού στο 73΄ ισοφάρισε ο νεοεισελθών Χάβερτς και στο 85΄ ο ίδιος «έγραψε» το 3-2 για την ομάδα του Φλικ, σε ένα «τρελό» παιχνίδι. Το τελικό σκορ (4-2) διαμόρφωσε με ακόμη ένα τέρμα του στη διοργάνωση ο Φίλκρουγκ, που μπήκε ξανά ως αλλαγή, αλλά η ήττα της Ισπανίας από την Ιαπωνία άφησε τους παγκόσμιους πρωταθλητές το 2014 εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων, όπως είχε συμβεί και στα γήπεδα της Ρωσίας πριν από τέσσερα χρόνια!

 

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Λουίς Φερνάντο Σουάρες): Νάβας, Φούλερ (74΄ Μπενέτε), Ντουάρτε, Γουότσον, Βάργκας, Οβιέδο (90΄ Γουίσον), Αγκιλέρα (46΄ Σάλας), Μπόρες, Τεχέδα (90΄ Κοντρέρας), Κάμπελ, Βενέγκας (74΄ Ματαρίτα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Κίμιχ, Ζίλε (90΄ Γκίντερ), Ρίντιγκερ, Ράουμ (67΄ Γκέτσε), Γκορέτσκα (46΄ Κλόστερμαν), Γκιντογκάν (55΄ Φίλκρουγκ), Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ, Μίλερ (66΄ Χάβερτς).

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ 0-0

Η Κροατία προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, αφήνοντας εκτός συνέχειας το Βέλγιο μετά το μεταξύ τους 0-0 σήμερα στην Αλ Ραγιάν. Το ματς έγινε στο στάδιο «Αχμάντ Μπιν Αλί» και χάρη σ΄αυτό το αποτέλεσμα οι Κροάτες κατέκτησαν τη 2η θέση του 6ου ομίλου, που τους φέρνει αντιμέτωπους με την αντιμέτωπους με την πρώτη του 5ου ομίλου (Ισπανία, Ιαπωνία ή Κόστα Ρίκα). Αντίθετα το Βέλγιο, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση. Με πολλές αλλαγές ξεκίνησε το ματς το Βέλγιο, καθώς ο Μαρτίνεθ «ανακάτεψε την τράπουλα» μήπως και αλλάξει η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του στις πρώτες δύο αναμετρήσεις.

Αντίθετα, οι Κροάτες δεν υπήρχε λόγος να διαφοροποιήσουν το παραμικρό σε σχέση με την ενδεκάδα που παρατάχθηκε στο 4-1 επί του Καναδά. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είχε την πρωτοβουλία στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς όμως να δημιουργήσει ευκαιρία. Της δόθηκε ένα πέναλτι το οποίο όμως ο διαιτητής πήρε πίσω μετά από εξέταση VAR. Γενικά ήταν ένα 45λεπτο που δεν έδωσε το παραμικρό στους θεατές, καθώς κυριάρχησε η σκοπιμότητα. Το 6-5 στις τελικές προσπάθειες που έγραψε η στατιστική υπηρεσία, αφορούσε κάποια «σκοτωμένα» σουτ, χωρίς τύχη.  Η κατάσταση αυτή, βέβαια, εξυπηρετούσε την Κροατία που «βολευόταν» και με ισοπαλία. Άρα ήταν ξανά ο Μαρτίνεθ αυτός που θα έπρεπε να βρει «γιατρειά» στην «ασθένεια» της ομάδας του, η οποία δεν είχε ταχύτητα, δεν είχε διάθεση, δεν είχε δημιουργικό πνεύμα.

Έτσι, ο Ρομέλου Λουκάκου κλήθηκε από τον πάγκο να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Είναι, άλλωστε ο άνθρωπος που έχει πετύχει όλα τα γκολ της ομάδας του στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις εναντίον της Κροατίας. Σε αμφότερες, το Βέλγιο πήρε τη νίκη. Πράγματι, ήταν ο πανύψηλος στράικερ της Ίντερ που «άγγιξε» το γκολ με δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες σε διάστημα τριών λεπτών. Στο 60΄ σε φάση διαρκείας σούταρε στο αριστερό δοκάρι του Λιβάκοβιτς, ενώ στο 63΄ έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ ο γκολκίπερ της Κροατίας είχε εξουδετερωθεί. Ο Λουκάκου έχασε ακόμα δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο 87΄ και το 89΄ για να εξελιχθεί στον απόλυτα «μοιραίο» παίκτη. 

Έτσι, η πορεία των «κόκκινων διαβόλων» σταμάτησε στην Αλ Ραγιάν, ενώ οι φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης συνεχίζουν στην επόμενη φάση. 

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (90+1΄ Μάγερ), Κράμαριτς (64΄ Πάσαλιτς), Λιβάγια (64΄ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72΄ Τίλεμανς), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Μενιέ (87΄ Εντέν Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ (59΄ Τ. Αζάρ), Μέρτενς (46΄ Λουκάκου), Καράσκο (72΄ Ντοκού)

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΜΑΡΟΚΟ 1-2

Το Μαρόκο έγραψε Ιστορία! Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» ολοκλήρωσαν την καταπληκτική, αήττητη πορεία τους στον 6ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, με νίκη 2-1 κόντρα στον Καναδά, κατέκτησαν την πρώτη θέση στο γκρουπ με 7 βαθμούς (θα παίξουν στους "16" με τη 2η του 5ου ομίλου) και προκρίθηκαν για πρώτη φορά στους «16» του Μουντιάλ, έπειτα από 36 χρόνια και την παρουσία τους στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης του Μεξικού, όπου αποκλείστηκαν από τους Γερμανούς. Το γρήγορο γκολ του Ζιγιές και η «εκτέλεση» του Εν-Νεσίρι έδωσαν «αέρα» νίκης στους Μαροκινούς, που έφτασαν στο «τρίποντο», παρά το αυτογκόλ του Αγκουέρντ στο 40’. Το Μαρόκο θα αντιμετωπίσει στους «16» την Ισπανία.

Στο «Al Thumama Stadium» της Ντόχα, το Μαρόκο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα, παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 4ο λεπτό. Το παρακινδυνευμένο γύρισμα του Τζόνστον, ανάγκασε τον Μπόργιαν να βγει και να διώξει πολύ άτσαλα την μπάλα μακριά από την περιοχή του, με τον Χακίμ Ζιγιές που καιροφυλαχτούσε, να πλασάρει απ’ τα 40 μέτρα στην άδεια εστία, κάνοντας το 1-0 για τους Μαροκινούς. Ο Καναδάς προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και στο 15’ πλησίασε στην ισοφάριση, όμως ο Μπιουκάναν δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά στο γύρισμα του Ντέιβις. Οι Μαροκινοί αντίθετα συνέχισαν να είναι εντυπωσιακοί. Στο 23’ μία καταπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας από τον Χακίμι, έβγαλε τον Εν-Νεσίρι σε θέση βολής κι εκείνος δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 και «σφραγίζοντας» την πρόκριση των εντυπωσιακών Μαροκινών.

Στο 40’ ο Καναδάς «ξαναμπήκε» στο ματς κόντρα τη ροή του αγώνα. Ο Αντεκούγκμπε έκανε μία πολύ ωραία ντρίμπλα και μία χαμηλή σέντρα, με τον Αγκουέρντ να παρεμβάλλεται στην πορεία της μπάλας και να την στέλνει άθελά του στο βάθος της εστίας του Μπουνού, δίνοντας την ευκαιρία στους Καναδούς να μειώσουν σε 2-1. Αυτό ήταν και το 100ό γκολ στο εφετινό Μουντιάλ του Κατάρ και το πρώτο που δέχθηκε το Μαρόκο στην εφετινή διοργάνωση. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο Εν-Νεσίρι σκόραρε ξανά, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε διότι ο (ακάλυπτος) Αγκουέρντ ήταν μπροστά στον Μπόργιαν κι επηρέαζε τη φάση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην... Ο Καναδάς μπήκε πολύ πιο δυνατά για να διεκδικήσει έστω το βαθμό της ισοπαλίας και να μην επιστρέψει με το... μηδέν στη βάση του και στο 58’ πλησίασε στην ισοφάριση, όμως η προβολή του Χόιλετ πέρασε άουτ. Στο 71’ οι Καναδοί έχασαν απίστευτη ευκαιρία. Η κεφαλιά του Χάτσινσον χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπουνού, με την μπάλα να χτυπάει ακολούθως στο έδαφος χωρίς να περάσει τη γραμμή κι ο Τζόνστον με δεύτερη κεφαλιά την έστειλε ελάχιστα πάνω απ’ τα δοκάρια. Οι Μαροκινοί άντεξαν στο τελευταίο 20λεπτο την πίεση των Καναδών και το τελικό σφύριγμα τους βρήκα να πανηγυρίζουν έξαλλα μία ιστορική και δίκαιη πρόκριση, αφήνοντας εκτός τους Βέλγους.

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Αντεκούγκμπε (61’ Κονέ), Οσόριο (65’ Λαριέα), Καγιέ (60’ Χάτσινσον), Ντέιβις, Μπιουκάναν, Λάριν (60’ Ντέιβιντ), Χόιλετ (76’ Γουόδερσπουν).

ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπουνού, Χακίμι (85’ Ζαμπράν), Αγκουέρντ, Σαΐς, Μαζραουί, Ουνάχι (77’ Ελ Γιαμίκ), Άμραμπατ, Σαμπίρι (65’ Αμαλάχ), Ζιγιές (76’ Χαμπντάλα), Εν-Νεσίρι, Μπουφάλ (65’ Αμπντουκλάλ).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA