Μενού
leyki-karta
Λευκή κάρτα | Twitter
  • Α-
  • Α+

Ιστορία έγραψε μία διαιτητής στην Πορτογαλία καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου βγήκε από το τσεπάκι ρέφερι η λευκή κάρτα! Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναμέτρησης μεταξύ Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας για το πρωτάθλημα γυναικών της Πορτογαλίας, η διαιτητής της αναμέτρησης, με το σκορ στο 3-0 υπέρ των «αετών», έδειξε από μία λευκή κάρτα στα ιατρικά επιτελεία των δύο ομάδων. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβράβευση μιας κίνησης, μιας ενέργειας που έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τον διαιτητή να έχει δικαίωμα να τη δείξει σε όλα τα άτομα που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.

Στη χθεσινή περίπτωση, η διαιτητής θέλησε να επιβραβεύσει τα ιατρικά επιτελεία των δύο ομάδων τα οποία έτρεξαν σε ένα σημείο στην κερκίδα του γηπέδου για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν οπαδό ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε. Η καινοτομία της λευκής κάρτας έχει εισαχθεί στην Πορτογαλία από τη FIFA, με την πίστη ότι η αλλαγή αυτή θα εφαρμοσθεί και σε άλλα πρωταθλήματα για να επικροτεί ο διαιτητής ενέργειες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τι είναι η λευκή κάρτα;

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομοσπονδίας, η λευκή κάρτα έρχεται να επιβραβεύσει το αθλητικό πνεύμα και να αναγνωρίσει τις ενέργειες της ευγενούς άμιλλας για να «βελτιωθεί η ηθική αξία στο άθλημα». Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μία παίκτρια ένιωσε έντονη αδιαθεσία, έπεσε στο έδαφος και τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων έσπευσαν να βοηθήσουν. Έχοντας κάνει τη δουλειά τους, ο διαιτητής έδειξε λευκή κάρτα και το κοινό των 15.000 θεατών στο Ντα Λουζ χειροκρότησε την απόφαση του ρέφερι.

Μία πρωτότυπη ιδέα των Ιβήρων που μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα για μια σειρά από αντίστοιχες καινοτομίες που θα αποφασίσει τα επόμενα χρόνια η FIFA.