Μενού
maradona
Το «γκολ του Θεού» | YouTube
  • Α-
  • Α+

Ένας αγώνας μύθος. Ένας ποδοσφαιριστής θρύλος. Δυο γκολ που είναι από τα πλέον πολυσυζητημένα γκολ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στάδιο Αζτέκα. Μέξικο Σίτι. «Ντάλα» μεσημέρι (στις 12:00 τοπική ώρα). Μπροστά σε 114.580 θεατές. Αργεντινή εναντίον Αγγλίας. Τέσσερα χρόνια πριν οι δυο χώρες βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση για τα νησιά Φώκλαντ. Στα νησιά Φώκλαντ. Οι Αργεντινοί ήθελαν τα νησιά να είναι υπό τη δική τους διοίκηση. Η Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε επίδειξη δύναμης και τελικά κέρδισε τον πόλεμο.

Σχεδόν ολόκληρος ο πλανητής στάθηκε στο πλευρό της Αργεντινής ίσως επειδή θεώρησε πως επιτέλους έπρεπε να μπει ένα τέλος στην ιμπεριαλιστική πολιτική των Άγγλων. Τέσσερα χρόνια μετά αυτό το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες μεταφέρθηκε στο γήπεδο. «Κατά κάποιο τρόπο κατηγορήσαμε τους Άγγλους παίκτες για όλα όσα είχαν συμβεί, για όλα όσα είχε υποστεί ο λαός της Αργεντινής. Υπερασπιζόμασταν τη σημαία μας, τα νεκρά παιδιά, τους επιζώντες», έγραψε στα απομνημονεύματά του (Yo soy el Diego - Εγώ, ο Ντιέγκο-) ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και πρόσθεσε: «Τώρα πια μπορώ να πω αυτό που δεν μπορούσα εκείνα τα χρόνια. Να μιλήσω για εκείνο το χέρι του Θεού. Μα, ποιο χέρι του Θεού, ήταν το χέρι του Ντιέγο! Και χάρηκα που για μια ακόμα φορά καταφέραμε να κλέψουμε τους Άγγλους».

«Το χέρι του Θεού»

Κάπως έτσι, φτάσαμε σε έναν αγώνα που θα έμενε στην ιστορία. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε νευρικά και για τις δυο ομάδες. Αρκετές φάσεις και μπόλικο ξύλο. Το δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τα πάντα.

Στο 51ο λεπτό ύστερα από λανθασμένο γύρισμα του Στιβ Χοτζ, ο Μαραντόνα έτρεξε προς την μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς την μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, έτρεξε για να αποκρούσει την μπάλα και η αλήθεια είναι πως φαινόταν πως θα το κάνει εύκολα. Ειδικά από τη στιγμή που αυτός που έτρεξε για να την διεκδικήσει ήταν ο μόλις 1,65 μ. Μαραντόνα.

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει ο Σίλτον, ωστόσο, ήταν πως ο «κοντός» είχε άλλα σχέδια. Ο Μαραντόνα έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα στον αέρα, σήκωσε το αριστερό του χέρι και για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου πρόλαβε την μπάλα και την έστειλε να «αναπαυτεί» στα Αγγλικά δίχτυα!

Var δεν υπήρχε τότε και ο  Τυνήσιος διαιτητής Αλί Μπιν Νάσερ, μη βλέποντας την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο και άφησε τους Άγγλους να διαμαρτύρονται έξαλλα και να του λένε πως ο Αργεντίνος σούπερ σταρ το έβαλε με το χέρι!

«Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε... Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δε θα το μετρήσει» είχε πει αργότερα ο Ντιέγκο, ενώ στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τον αγώνα, είχε δηλώσει το αμίμητο: «un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios» («λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού»).

Το γκολ του αιώνα

Τέσσερα λεπτά μετά από εκείνο το πρώτο γκολ, ο Ντιέγκο πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, προσπέρασε σχεδόν όλους τους αντιπάλους του – ακόμη και τον τερματοφύλακα – και σκόραρε ξανά. Και το έκανε να μοιάζει το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ο Έκτορ Ένρικε έδωσε την μπάλα στον Μαραντόνα, 10 μέτρα πίσω από την μεσαία γραμμή του γηπέδου, μέσα στο δικό τους μισό γήπεδο. Τότε ο Μαραντόνα ξεκίνησε μία ξέφρενη πορεία, στην οποία έτρεξε 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, περνώντας πέντε Άγγλους παίκτες: τους Στιβ Χοτζ, Πίτερ Μπίρντσλεϊ, Πίτερ Ριντ, Τέρι Μπούτσερ (δύο φορές) και Τέρι Φένγουικ. Φτάνοντας στην μικρή περιοχή, ο Μαραντόνα πλάσαρε και τον τερματοφύλακα της Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον και έκανε το 2-0. «Όταν είδα ότι ο Πίτερ Ριντ δεν μπορούσε να με φτάσει... Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να συνεχίσω να τρέχω με την μπάλα… Ένιωσα ικανός να αφήσω τους πάντες πίσω» είχε πει ο ίδιος ο Ντιεγκίτο ενώ χρόνια αργότερα στην αυτοβιογραφία του είχε φροντίσει να «στολίσει» τον Σίλτον.

«Ο θερμοκέφαλος τα πήρε στο κρανίο επειδή του έβαλα γκολ με το χέρι. Για το άλλο τι έχεις να πεις Σίλτον; Μήπως δεν πρόλαβες καν να δεις το άλλο; Δεν με κάλεσε στον αγώνα που έγινε προς τιμήν του γιατί έλεγε ότι τον έκλεψα. Μου ράγισε την καρδιά…Αλλά αλήθεια, πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε στον αποχαιρετιστήριο αγώνα για έναν τερματοφύλακα;».

Το συγκεκριμένο γκολ ψηφίστηκε από τη FIFA το 2002 ως το καλύτερο του 20ου αιώνα. Εκείνο το Μουντιάλ, το οποίο βέβαια κατέκτησε η Αργεντινή, έμεινε στην ιστορία ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαραντόνα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA