Ταξιδεύουμε πίσω στα 70s και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας. Εκείνη την περίοδο, υπήρχε μια υποκουλτούρα στο νησί που έπαιζε σοβαρή μπάλα στους δρόμους. Και το όνομα αυτής: Casuals.

Από τα «Perry Boys» στο Μάντσεστερ μέχρι τους «Scallies» στο Λίβερπουλ, οι οπαδοί δεν έσκαγαν στους αγώνες της ομάδας με φόρμες και αθλητικά, αλλά με ρούχα που «φοβάσαι όταν βλέπεις τις τιμές από αυτά».
Η Daily Mirror τους χαρακτήρισε ως μια «έξυπνα ντυμένη συμμορία τραμπούκων» που φορούσε «Pringle τζινς και νορμάλ παπούτσια για να φέρνουν περισσότερο με το αγόρι της διπλανής πόρτας παρά με χούλιγκαν».
Το ποδόσφαιρο και η μόδα συνυπήρχαν σχεδόν από πάντα. Τα τελευταία χρόνια όμως με την άνοδο των thrift και την επιστροφή της vintage αισθητικής, η μοίρα τους έφερε ακόμη πιο κοντά.
Το 2021, το GQ χαρακτήρισε την Βενέτσια «το πιο στυλάτο ποδοσφαιρικό κλαμπ στον κόσμο», με τις φανέλες της να λανσάρονται ως high fashion items, όπως συμβαίνει και στα μέρη μας με την Athens Kallithea.
«Αυτές οι ομάδες κατάλαβαν την αξία της φανέλας ως fashion statement», λέει ο ιδιοκτήτης βιντατζάδικου Ed Podlubny στον Guardian και υπογραμμίζει παράλληλα το ρίσκο που υπάρχει σε αυτό, καθώς έτσι «μπορεί να βγάλεις στην απ’ έξω τον φανατικό οπαδό που βλέπει τη φανέλα σαν ένα σύμβολο πίστης και όχι απλώς σαν στυλιστική άποψη».

Η φετινή σεζόν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε με μια επική συνεργασία της ομάδας με τον λανθιμικό ηθοποιό Barry Keoghan. Ο θάνατος του ιερού ελαφιού θυμίζει κωμωδία μπροστά σε αυτά που περνούν οι οπαδοί των «κόκκινων διάβολων» την τελευταία δεκαετία.
Στις 11 του Μάη, η Μπαρτσελόνα λανσάρει στο El Clasico μια ειδική φανέλα από το πολύ σοβαρό collab με τον Travis Scott και το Spotify. Η Ρεάλ προηγείται με 2-0 και προσπαθεί να χαλάσει το εορταστικό κλίμα, αλλά ο Γιαμάλ βρίσκεται σε Sicko Mode και οι Μπλαουγκράνα παίρνουν τη νίκη με 4-3.
Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έσκασε μύτη στην πρεμιέρα του Dune 2 με τη φανέλα της Εθνικής Μεξικού, η Dua Lipa στηρίζει Παλέρμο ενώ μάλλον δεν γνωρίζει ούτε ένα παίκτη της ομάδας και γενικώς, το Blockcore είναι η νέα τάση.
Ένας όρος που γεννήθηκε στους κόλπους του TikTok με σκοπό να εξηγήσει την επιστροφή του ποδοσφαιρικού jersey στους δρόμους της πόλης αλλά και τις πασαρέλες, με τεράστιους οίκους μόδας όπως οι Balenciaga, Stella McCartney και Armani να δίνουν ένα football twist στις συλλογές τους.

Η Αθηνά από το Rats Vintage μου δείχνει την συλλεκτική kappa φανέλα της Μπαρτσελόνα και μου λέει ότι το 90% που έρχεται για να ψωνίσει αθλητικές μπλούζες είναι κυρίως νέα παιδιά. Για την μπλούζα της Ρεάλ από δίπλα, δεν είπα λέξη. Κουβαλάω ακόμα τραύματα από Γιουλ.

Στο NewSkin Athens Vintage, τα ποδοσφαιρικά t-shirts φεύγουν αστραπιαία. Οι τουρίστες ψάχνουν από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ μέχρι και Εθνική Ελλάδος, με κάποιους συλλέκτες (όχι στιγμών) να έχουν ρωτήσει ακόμα και για Εθνική Αιγύπτου.
Μπαρτσελόνα και Άγιαξ, είναι πάντα on spot, ενώ μια ρετρό φανέλα ΑΕΚ με Αραβίδη περιμένει στωικά έναν ρομαντικό Ενωσίτη, ή κάποιον ράντομ τουρίστα. Η μπλουζάρα του Ντελ Πιέρο που δοκίμασα, αμφιβάλλω αν θα με περιμένει ακόμα.



Στο Yesterday’s Breads μπορείς να βρεις τα πάντα. Watford, Φενέρ, Orlando City κι άλλες ξεχασμένες ομάδες από το Rest of World στο FIFA. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση στα ποδοσφαιρικά», λέει ο Στράτος, ιδιοκτήτης του μαγαζιού.



Οι ποδοσφαιρικές φανέλες δεν ήταν ποτέ φθηνές. Αν μιλάμε μάλιστα για ρετρό κομμάτια, το νούμερο ξεφεύγει. Σε ένα κάζουαλ outfit με baggy jeans, Adidas Samba και ποδοσφαιρικό jersey, μπορεί η μπλούζα να κοστίζει 3-4 φορές περισσότερο από όλα τα items μαζί.

Υπάρχουν όμως και κομμάτια που είναι ανεκτίμητα. Η παροιμία «όποιος ψάχνει, βρίσκει» ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Μία από αυτές, δεν είναι η φανέλα του Ζινεντίν Ζιντάν με την Εθνική Γαλλίας το 1998. Ίσως να μην την έχει στη ντουλάπα του, ούτε ο Ζιζού.


Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.