Μενού
Πανηγυρισμοί μετά το γκολ στον τελικό Λίβερπουλ - Γουέστ Χαμ, 1996
Πανηγυρισμοί μετά το γκολ στον τελικό Λίβερπουλ - Γουέστ Χαμ, 1996 | Youtube
  • Α-
  • Α+

Από παιδί κιόλας η πορεία του ήταν «στρωμένη» με επιτυχίες. Ο Τζέιμι Κάσιντι είχε αναμετρηθεί με γίγαντες του αγγλικού ποδοσφαίρου και προοριζόταν για τη βασική εντεκάδα της Λίβερπουλ, αλλά μία σειρά σοβαρών τραυματισμών ανέκοψαν απότομα την πορεία του, και τον έκαναν να πάρει τον «λάθος δρόμο».

Όπως γράφει η Mirror, o νεαρός Κάσιντι ήταν προορισμένος να λάμψει στα μεγαλύτερα γήπεδα του ποδοσφαίρου δίπλα σε θρυλικούς συμπαίκτες του, όπως ο Τζέιμι Κάραγκερ και ο Μάικλ Όουεν. Αλλά πλέον, στα 46 του, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη αφού παραδέχτηκε τον ρόλο του σε κύκλωμα ναρκωτικών πολλών εκατομμυρίων, που εισήγαγε βιομηχανικές ποσότητες κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη. 

Στην αυτοβιογραφία του το 2008, ο Τζέιμι Κάραγκερ είχε γράψει ότι ο παλιόφιλός του «θα ήταν βασικός στη Λίβερπουλ αν δεν είχε υποφέρει τόσο πολύ από τραυματισμούς».

Το αστέρι που «έσβησε» νωρίς

Στα 15 του, ο Τζέιμι ήταν ο πρώτος σκόρερ στην Αγγλία για την κατηγορία κάτω των 16 ετών, και είχε τεθεί υπό την προστασία του τότε αφεντικού των Λιονταριών, Γκλεν Χοντλ.

Ως βασικός στην 11άδα νέων της Λίβερπουλ, κατέκτησε το Κύπελλο Νέων το 1996, μαζί με τους Κάραγκερ, Όουεν και Τόμσον, ενώ είχαν γονατίσει και μία Γουέστ Χαμ όπου έπαιζαν Λάμπαρντ και Φέρντιναντ.

Τα επόμενα χρόνια όμως δεν στάθηκαν ευνοϊκά. Μετά από σειρά τραυματισμών στο πόδι και το γόνατο, δεν μπορούσε να αποδώσει αγωνιστικά στο ανώτατο επίπεδο, και «τερματίστηκε» από τη Λίβερπουλ το 1999, σε ηλικία 21 ετών. Φόρεσε τη φανέλα της Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ για κάμποσα ματς πριν «πέσει» στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. 

Το εμπόριο ναρκωτικών και η δίκη

Πηγές από το κοντινό περιβάλλον του Κάσιντι δήλωσαν πως ο «διάτων αστέρας» ήταν «ένα καλό παιδί που πήρε τον λάθος δρόμο». 

Σε μια περίοδο έξι εβδομάδων από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2020, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή τους, ο Κάσιντι, με τον μεγάλο του αδελφό οργάνωσαν συμφωνίες για διακίνηση ναρκωτικών αξίας άνω των 28 εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα αδέλφια από το Μέρσισαϊντ «ξέπλεναν» τα παράνομα χρήματα μέσω μιας επιχείρησης ακινήτων. Η εταιρεία επένδυσε τα μετρητά σε γη και αγόρασε πολλές τοποθεσίες στο Λίβερπουλ, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην κινηματογράφου. Αλλά η επιχείρησή τους κατέρρευσε όταν Γάλλοι ερευνητές «έσπασαν» το σύστημα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών EncroChat, εκθέτοντας μαζί με τους Κάσιντι, χιλιάδες εγκληματίες.

Οι εισαγγελείς λένε ότι έχουν ξεσκεπάσει μόνο ένα μικρό μέρος της επιχείρησης, που υποπτεύονται ότι διεξάγεται εδώ και χρόνια. Στη δίκη ακούστηκε ότι οι Κάσιντι χρησιμοποιούσαν συσκευές EncroChat, που περιγράφονται ως «WhatsApp για εγκληματίες».

Όσο για τον Τζέιμι, εργαζόταν και ως λογιστής της σπείρας, καταγράφοντας τις ποσότητες κοκαΐνης που προμηθεύονταν και διακινούσαν μαζί με τα εκατομμύρια λίρες σε μετρητά που λάμβαναν έναντι. 

Σε μηνύματα που βρέθηκαν στο τηλέφωνο του μεγάλου του αδελφού, Τζόναθαν, αστειευόταν ότι είχε τα ίδια γενέθλια με τον διαβόητο Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών, Ελ Τσάπο. Μετά την κατάλυση του Encrochat, ο 50χρονος διέφυγε στο Ντουμπάι.

Για πολύ καιρό παρακολουθούσε τα νέα και τις ειδήσεις για να μάθει αν ο Τζέιμι είχε εντοπιστεί από τις αρχές. Τον Οκτώβριο του 2020, νιώθοντας πλέον ασφαλής, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και συνελήφθη πριν προλάβει να «πατήσει το πόδι του», στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

Ο Jamie συνελήφθη έναν μήνα αργότερα στο σπίτι του στο Knowsley. Οι αστυνομικοί βρήκαν το κρυπτογραφημένο τηλέφωνό του, ένα μαύρο μαχαίρι και τα «κατάστιχα» της επιχείρησης που οδήγησαν στη σύλληψή του. Ο Τζέιμι δήλωσε ένοχος ενώπιον της έδρας για συνωμοσία σε εγκληματική επιχείρηση και εμπόριο ναρκωτικών.

Η ποινή του, μαζί με αυτές του Τζόναθαν και των συνεργατών τους, αναμένεται να απαγγελθούν σήμερα (21/3) σε δικαστήριο του Μάντσεστερ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA