Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εταιρεία τεχνολογίας Baidu κατασκεύασε οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες ταξί σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Κίνας. Σκοπός είναι να καταστήσει εμπορικά αξιοποιήσιμα τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την Κυριακή που μας πέρασε μάλιστα, έγινε η πρώτη δοκιμή δίχως άτομο ασφαλείας στη θέση του οδηγού. Αντ’ αυτού, υπήρξε άτομο ασφαλείας στην θέση του συνοδηγού για προληπτικούς λόγους.

Συνολικά 10 αυτόνομα κινούμενα ταξί Apollo λειτουργούν παράλληλα στο πάρκο Shougang στο δυτικό Πεκίνο όπως μεταδίδει το AP. Καλύπτουν μία απόσταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και διαθέτουν συνολικά στο λογισμικό τους οκτώ διαφορετικούς προορισμούς. Οι επιβάτες πρέπει να είναι από 18 έως 60 ετών και η κάθε διαδρομή κοστίζει 30 yuan ή περίπου 4,50 ευρώ.

Το λανσάρισμα των ρομποτικών ταξί έγινε στην αρχή τουριστικής περιόδου στην περιοχή αυτή. Επιπλέον, στο ίδιο σημείο θα διεξαχθούν και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2022. Παλαιότερα η περιοχή αποτελούσε ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα το οποίο πλέον έχει αλλάξει μορφή.

Ταξί με ένα κλικ και μηδέν οδηγό

Για τις υπηρεσίες των αυτόνομα κινούμενων ταξί Apollo, χρησιμοποιείται ένα app από τα smartphones τον υποψήφιων πελατών ονόματι Apollo Go. Οι επιβάτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πως εκείνοι έκλεισαν την υπηρεσία ενώ το ταξί δεν θα ξεκινάει εάν δεν έχουν δέσει τις ζώνες τους. Όπως αναφέρθηκε, το Apollo πραγματοποιούσε και στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να προσελκύσει την προσοχή των τουριστών.

Η Kelly Wang, η οποία μαζί με τον άνδρα της χρησιμοποίησαν τo «ρομποταξί» είχε μόνο καλά λόγια να πει. «Θα συνιστούσα την εμπειρία αυτή. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση της τεχνολογίας, διότι κανένας δεν το οδηγεί.

Η Baidu έχει ξεκινήσει τις δοκιμές με αυτόνομα αυτοκίνητα από το 2020. Η υπηρεσία των αυτόνομα κινούμενων Apollo έχει εξυπηρετήσει πάνω από 210.000 κόσμο σε τρεις πόλεις της Κίνας. Η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί σε 30 πόλεις τα επόμενα τρία χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=fMDgMFW44nk
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA