Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδιασμένη από τον Μαρσέλο Γκαντίνι της Carrozzeria Betrone και τον Τσέζαρε Φιόριο της Lancia, η Lancia Stratos HF Stradale προέκυψε ως σύλληψη από τον Γκαντίνι της Stratos Zero του 1970 ως αγωνιστικό.

Διαβάστε ακόμα: Ο Τομ Χανκς βγάζει σε δημοπρασία ένα κλασικό Toyota Land Cruiser του 1980

Η σύλληψη αυτή παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο, που συνέπεσε με την επιθυμία της Lancia να αντικαταστήσει την κατά κάποιον τρόπο γερασμένη Fulvia, το αυτοκίνητο που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε η Lancia στους διεθνείς αγώνες αυτοκινήτου. Διαπιστώνοντας το ενδιαφέρον της Lancia, ο Γκαντίνι δημιούργησε ένα καινούργιο πρωτότυπο στο οποίο ενσωμάτωνε το σασί και το σύστημα κίνησης της Fulvia.

Ο Φιόριο ήταν αυτός που πρότεινε στον Ούγκο Κομπάτο, τον διαχειριστικό διευθυντή της Lancia, ένα αυτοκίνητο με αμάξωμα από την Carrozzeria Betrone, βασισμένο πάνω στην ιδέα της Stratos Zero. Ο Γκομπάτο ήταν αυτός που είχε την ιδέα να έχει το καινούργιο αυτοκίνητο κινητήρα Ferrari V6 και χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων.

Την επόμενη χρονιά ένα πρωτότυπο, μια πορτοκαλί Stratos HF (high fidelity), έκανε ντεμπούτο στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο του 1971. Και αυτό το πρωτότυπο σχεδιάστηκε από τον Μαρσέλο Γκαντίνι και θεωρήθηκε ότι ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ επί τούτου για αγώνες αυτοκινήτου.

 «Η Stratos γρήγορα εξελίχθηκε σε νικητή, κερδίζοντας την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου επί τρία συναπτά έτη, ξεκινώντας από το 1974» σημειώνεται στην περιγραφή του αυτοκινήτου που δημοπρατείται. Η εκδοχή που δημοπρατείται είναι μια Stradale, ένα αυτοκίνητο δρόμου, κατασκευάστηκε με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους κανονισμούς πιστοποίησης και ο κατασκευαστής έχει προχωρήσει σε μικρές μετατροπές που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ταξινομηθεί για χρήση στον δρόμο.

 Η δημοπρασία ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την online εταιρεία Stratas Autctions στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και λόγω της σπανιότητας του αυτοκινήτου, η τιμή που θα κινηθούν τα «χτυπήματα» εκτιμάται μεταξύ 500 και 550.000 δολαρίων. Φυσικά μπορεί να ανέβει και αρκετά παραπάνω, καθιστώντας αυτή την πανέμορφη Lancia Stratos HF Stradale κατά πολύ ακριβότερη από πολλά σύγχρονα supercars με πολύ «βαριά» ονόματα, όπως Ferrari, Lamborghini και Porsche. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA