Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Mini Electric Pacesetter είναι μια ειδική έκδοση, που συνδέει τα πλάνα της μάρκας για την ηλεκτροκίνηση με την αγωνιστική παράδοση της John Cooper Works. Το Mini Electric Pacesetter προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα και συνδυάζει στοιχεία ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος, με τα χαρακτηριστικά επιδόσεων της σπορ έκδοσης John Cooper Works. Για το λόγο αυτόν έχει γίνει το Επίσημο Αυτοκίνητο Ασφαλείας (Safety Car) σε αγώνες της ABB Formula E, πρωταθλήματος με αμιγώς ηλεκτρικά μονοθέσια.

Η παρουσίαση του Mini Electric Pacesetter είχε σκοπό να τονίσει τη δέσμευση της μάρκας στην ηλεκτροκίνηση και να δώσει ένα δείγμα των πραγμάτων που θα έρθουν. Η Mini ετοιμάζεται για τη νέα της εποχή και το εντυπωσιακό πρωτότυπο που είχε κεντρική θέση στην εκδήλωση, το όνομα της οποίας «Mini Electrified» δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικό, δίνει τον τόνο. 

Αναγνωρίσιμο εξωτερικό

Το εξωτερικό του Mini Electric Pacesetter είναι ειδικά κατασκευασμένο για τιςαπαιτήσεις της αγωνιστικής πίστας και ενσαρκώνει την πιο δυναμική έκδοση, μέχρι στιγμής, του αμιγώς ηλεκτρικού Mini. Υπάρχουν τα τυπικά σχεδιαστικά στοιχεία,όπως οι στρογγυλοί προβολείς και η εξαγωνική μάσκα. Την ίδια στιγμή, τα γνώριμα χαρακτηριστικά της οικογένειας μοντέλων John Cooper Works, όπως οι θόλοι των τροχών που είναι προσαρμοσμένοι στο πλάτος του μετατροχίου και η βαθιά εμπρός ποδιά με πρόσθετα εμπρός splitters αριστερά και δεξιά, τονίζουν τη σπορ φυσιογνωμία του αυτοκινήτου.

Οι χρωματικές φιλοσοφίες των Mini Electric και John Cooper Works συγχωνεύονται δημιουργώντας μία ‘statement’ εμφάνιση. Το βασικό χρώμα του αμαξώματος είναι matt silver, που εκτείνεται από μπροστά μέχρι λίγο πιο πίσω από τη μέση του αυτοκινήτου. Αυτοκόλλητη ζελατίνα με πολύ γυαλιστερό φινίρισμα και χρωματική διαβάθμιση δύο σταδίων – από Highspeed Orange σε Curbside Red met – καλύπτει το υπόλοιπο αμάξωμα μέχρι πίσω. Η αντίθεση μεταξύ ματ και πολύ γυαλιστερών επιφανειών είναι πολύ χαρακτηριστική. Στο πλάι, ένα μοτίβο εμπνευσμένο από την καρό σημεία φιγουράρει δίπλα σε ένα μεγάλο λογότυπο Mini Electric, που συναντάμε επίσης στη μάσκα, την οροφή και το πίσω τμήμα. 

Μινιμαλιστικό εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι λιτό και περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Μόνο τα εμπρός καθίσματα παραμένουν. Στο χώρο του οδηγού υπάρχει πιστοποιημένο κάθισμα με ζώνη ασφαλείας έξι σημείων, εγκεκριμένη για χρήση σε αγωνιστικές συνθήκες και στο δρόμο, carbon τιμόνι με μινιμαλιστικό αποσβεστήρα κραδασμών και ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων. Η κεντρική οθόνη πληροφοριών παραχωρεί τη θέση της σε ένα ανθρακονημάτινο κάλυμμα για μείωση του βάρους. Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τον επιλογέα σχέσεων, το χειρόφρενο και τα χειριστήρια για τα απαραίτητα προειδοποιητικά φώτα – όλα από γυμνό ανθρακόνημα. Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι το συγκολημμένο roll cage που μεγιστοποιεί την ασφάλεια. 

Προετοιμασμένο αγωνιστικά

Πίσω από τη σχεδίαση του Mini Electric Pacesetter βρίσκεται η τεχνογνωσία της BMW Motorsport. Βασική αρχή είναι η μείωση του βάρους, καθώς το Pacesetter ζυγίζει κενό 1.230 kg – που 130 kg λιγότερα από το στάνταρ Mini Cooper SE. Το σύστημα κίνησης – που επίσης βασίζεται σε αυτό του Mini Cooper SE – αποδίδει ισχύ 135 kW (184 ίππους) και ροπή 280 Nm, με αποτέλεσμα το Mini Electric Pacesetter να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 6,7 δευτερόλεπτα (στάνταρ μοντέλο: 7,3 δευτ.) και από 0-60 km/h σε 3,6 δευτερόλεπτα (στάνταρ μοντέλο: 3,9 δευτ). Πολύ όμως, είναι η εν κινήσει επιτάχυνση. Εδώ, το Mini Electric Pacesetter προσφέρει επιτάχυνση 80-120 km/h σε 4,3 δευτερόλεπτα (στάνταρ μοντέλο: 4,6 δευτερόλεπτα).

Το σύστημα κίνησης συνεργάζεται με την αγωνιστική ανάρτηση με ρυθμιζόμενα γόνατα coilover (συμπίεση, επαναφορά, ύψος και γωνία κάμπερ) πετυχαίνοντας εξαιρετική αίσθηση go-kart. Αγωνιστικών προδιαγραφών βάσεις βραχιόνων ελέγχου ανάρτησης, το αυξημένο κατά 10 mm πλάτος του μετατροχίου, τα φρένα τεσσάρων εμβόλων και οι τροχοί του Mini John Cooper Works GP με ελαστικά Michelin Pilot Sport (διάσταση 245/40 R18) ολοκληρώνουν το συνολικό πακέτο. 

Image credit: Mini / Γιώργος και Χρήστος Καραγιωργάκης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA